De kan ryka om regionen sparar

Att lägga ner stadsarkitektenheten och avsluta projektet "Klart vatten". Det är några möjliga nedskärningar på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Miljö- och byggnämnden dras med ett underskott på drygt fyra miljoner kronor och har bett SBF att ta fram en lista på icke-lagstyrda tjänster. Att det blir några neddragningar är dock osannolikt.

Miljö- och byggnämnden dras med ett underskott på drygt fyra miljoner kronor och har bett SBF att ta fram en lista på icke-lagstyrda tjänster. Att det blir några neddragningar är dock osannolikt.

Foto: Vilda Engström/arkiv

Gotland2019-10-22 11:00

Miljö- och byggnadsnämnden har gett samhällsbyggnadsförvaltningen, SBF, i uppdrag att se över vad i verksamheten som inte är lagstyrt och därmed är möjligt att skala bort. Bland möjliga nedskärningar nämns att stadsarkitektenheten skulle kunna läggas ner. Det skulle ge en årlig besparing på 1,5 miljoner men, konstaterar SBF, det skulle också innebära försämringar för verksamheten. Den andra stora posten bland de möjliga åtgärderna är att projektet "Klart vatten" kan avslutas. Det är en översyn av alla enskilda avlopp på Gotland och projektet har kommit ungefär halvvägs. Även det skulle ge en besparing på 1,5 miljoner kronor. 

Andra avdelningar som skulle kunna bli aktuella för personalnedskärningar är stabsenheten, byggenheten och verksamhetsutveckling. Tillsammans uppskattar SBF att det skulle gå att spara 5,45 miljoner per år, men inte utan konsekvenser. Förvaltningschefen Johan Åberg menar dock att det är otroligt att det blir neddragningar.

– Jag ser inte att nämnden kommer att vilja skära i något av det här. Att till exempel plocka bort "Klart vatten" vore en katastrof för Gotlands grundvatten, säger han.

Underlaget kommer att presenteras för nämnden vid dagens sammanträde, men något beslut om eventuella nedskärningar är inte aktuella förrän tidigast vid nästa sammanträde.

–  Vi ska processa de svar vi har fått från förvaltningen. Jag vill ha en förankring hos oppositionen, säger Eva Ahlin (C) ordförande för miljö- och byggnämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!