Fibernät Gotland kommer att bedriva fadderverksamhet. De som gått i bräschen för utbyggnaden har samlat på sig mängder med kunskaper som de vill dela med sig av.
- Det finns ett enormt tryck efter information. Jag har varit i minst 18 bygdegårdar och berättat om hur vi gjorde, säger Stefan Johansson som är ordförande i Grötlingbo fiberförening.
Nästa vecka firar fibernätet i Grötlingbo, som blev öns första sockennät, två år. Sedan dess har över 30 föreningar sökt startbidrag från Leader och sammanlagt finns utbyggnadsplaner i 70 socknar.
Stormöte på gång
Fibernät Gotland har fått stöd av både Region Gotland och länsstyrelsen. Föreningen håller ett stormöte på Lövsta den 4 februari, där Tomas Norrby från Sveriges lantbruksuniversitet håller i trådarna. Målet är sedan att samla alla erfarenheter. Styrelsen för en fiberförening har mycket att stå i, allt från att teckna avtal med markägare och arrendatorer till att köpa en fiber, slang och boka grävare.
- Kan vi ta fram exempelvis kravspecifikationer för teknisk utrustning kommer det att underlätta för alla, säger Lennart K Persson.
För de första föreningarna har arbetet tagit två år. Men Stefan Johansson tror att man kan klara det förberedande jobbet på halva tiden bara man får rätt tips.
- Det bästa är till exempel att starta arbetena i april eller maj och hålla på under sommaren. Och det är mycket bättre att plöja ner slangen i stället för att gräva, säger Stefan Johansson.
Tomas Björkqvist från föreningen Hejde-Väte håller med:
- Det är hemskt att se grävarbeten i växande gröda, men det ekonomiska bortfallet är ändå litet. Och man vinner mycket på att göra jobbet under sommaren.
Att så tidigt som möjligt informera berörda markägare underlättar också arbetet.
Fem klara
Som GA berättade i går är fem föreningar klara med fiberutbyggnaden. Det är Grötlingbo, Hejde-Väte, Fardhem-Linde-Lojsta, Hejnum-Bäl, samt Vall-Hogrän-Mästerby. Sammanlagt får över 1 000 hushåll telefon, bredband och telefon via fiberkabel.