Vid ett tiotal fasta stationer får skoleleverna lära sig mer om skogens djur- och växtliv.
- Jag vet att det finns väldigt många skalbaggar, myror och sniglar här. De är inte läskiga, för de bor här, säger Tilde Söderlund, åtta år.
Gråboskolan har gjort Furulundsskogen till klassrum och under bokarna bakom skolgården får eleverna lära sig mer om skogens växter och djur.
Fåglar och småkryp
Länsstyrelsen har skjutit till cirka 130 000 kronor och byggt en slinga med tolv stationer, de pengarna har gått till slingan och verktygsbodar med allt från fångsthåvar till spadar. Skolan ska själv kunna ta hand om sitt nya klassrum.
Förstaklassarna Hedvig Flygebrandt och Isak Aalto-Appelqvist står framför Högstubben, det är ett träd som knäckts av vinden där stumpen tagits över av skogens innevånare.
- Fåglarna bor här inne, det är deras hus, säger Hedvig.
- Och så finns det många småkryp här, säger Isak.
En hackspett har lämnat spår efter sig i trädstammen och barnen får försöka lista ut varför de små hålen finns där.
- Det är fåglarna som ska ha fönster, föreslår Hedvig.
- Nej, jag tror att det är myror som gjort dem, säger Isak.
Klassens lärare Barbro Lindström förklarar varför hackspetten gjort hålen och Dennis Jakobsson, sju år, uppskattar att det rör sig om "närmare tio-hundra hål".
- Vi använder skogen för att undervisa i fler ämnen, ett av dem är förstås matmatik, säger Barbro Lindström, med ett leende.
Utbajsade kärnor
Hennes klass har fått lära sig om bokträdet och förstaklassarna får leta efter bokollon, barnen kallar dem nötter.
- Det finns nötter på marken och man kan äta allt som är i. Jag vet inte vad de heter, men de är goda, säger Isak Aalto-Appelqvist, sju år.
Jämnåriga Hedvig Flygebrandt berättar att de tomma bokollonen ätits ur av fåglar.
- Fåglarna har ätit körsbär också, det ligger kärnor här som de bajsat ut, eller spottat ut, säger hon.
Högstubben är skogsslingans första station och djurlivet på den fascinerar många av barnen på Gråboskolan.
En högstubbe är också livsviktig i det ekologiska systemet, insekter som blir föda åt många fågelarter frodas i den. Fåglar bosätter sig dessutom gärna här, men platsen eggar också fantasin.
Häxans hus
Tittar man närmare på den gamla stammen kan man se att en nummerskylt ritad med blyerts där. Andraklassarna Tilde Söderlund och Alicia Andersson, båda åtta år, berättar om en mörkare sida av Furulundsskogen.
- Det bor en häxa där, säger Tilde. Det här är häxans hus. Häxor kan vara både snälla och elaka.