De har återskapat den tappade glädjen
På fordonsprogrammet på Christoffer Polhemsgymnasiet låter man ämnena färga av sig på varandra.Och sedan färjas kunskaperna över till eleverna.- Vi har velat återskapa den tappade glädjen och motivationen för eleverna på fordonsprogrammet, förklarar de båda lärarna Jan Luthman och Thomas Karlsson.
Teori och praktik
Deras examensarbete handlar om "infärgning" och "in färjning". Om att färga av sig och att transportera - färja - det nya vidare.
Deras projekt syftar till att skapa förutsättningar för samarbete mellan de traditionellt teoretiska och de praktiska ämnena. Om att låta kärnämnena svenska och engelska färgas av den mer praktiska fordonsläran. Och vice versa.
Allt för att öka fordonelevernas motivationen till lärande, och trivsel i skolan.
"Vi vill få eleverna att se det klara sambandet mellan kärnämnen och karaktärsämnen", skriver lärarna i sin projektbeskrivning.
"Nu jobbar vi ihop"
Jan Luthman utvecklar tankegången:
- Våra elever är oftast inte särskilt intresserade av svenska och engelska. De har sökt till fordonsprogrammet för de tycker det är kul att skruva. De gillar motorer helt enkelt. Men i dagens samhälle krävs det att man även behärskar språket, och därför har vi velat hitta nya arbetssätt för att få eleverna intresserade.
Man har ökat integrationen mellan kärnämnen och karaktärsämnen.
På svensklektionen läser man kanske artiklar om nyheter på motorfronten och på engelskan ser man kanske en film (utan svensk text) om konsten att bygga en "Low Cost Car" (bilbygge till lågkostnad).
- Förr var det mycket stängda dörrar. Jag hade mina lektioner i verkstan och Janne undervisade uppe i sitt klassrum. Nu jobbar vi ihop. En dag i veckan har vi alla ämnen tillsammans - svenska, engelska, matte och fordonsteknik, berättar Thomas Karlsson.
Så här har man jobbat nu i cirka ett år och man ser redan resultat.
- Eleverna förstår kärnämnena på ett annat sätt nu. Det märks en tydlig skillnad.
På rätt väg
Det verkliga trendbrottet skedde häromdagen när han hörde en elev ropa:
- "Var är Janne Luthman? Vi vill ju ha svenska!" Det har jag aldrig hört en elev säga förut på fordonsprogrammet. Då kändes det som vi verkligen var på rätt väg, säger Thomas Karlsson.
Den metod Jan Luthman och Thomas Karlsson tillämpar i förändringsarbetet på fordonsprogrammet är aktionslärande.
En modell där man tar till vara vardagskunskaperna och där reflektion och en ständig utvärdering är andra viktiga ingredienser.
- Det är ett nytt förhållningssätt. En pedagogisk utmaning, menar de.
Två grupper av lärare har hittills genomgått utbildningen. Varje kurs har sträckt sig över ett och ett halvt år och studierna har beedrivits parallellt med lärarnas ordinarie arbeten.
Viktiga utbildningar
- Nu planerar vi en tredje omgång, men då på högre nivå. Det blir en masterutbildning på 60 poäng, säger Karin Nyström, utvecklingschef på kommunens barn- och utbildningsförvaltning.
På förvaltningen ser man de här utbildningarna som mycket viktiga.
- Att lärarna får förkovra sig är viktigt för kvaliten i skolan . Och det gör också läraryrket på Gotland mer attraktivt, säger Karin Nyström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!