"De har agerat mycket olämpligt"

De fyra distriktsläkarna rekryterade patienter till sin kommande privata vårdcentral.De gjorde det på arbetstid och på sin kommunala arbetsplats i Visby.

LÄKARE. Tre av de fyra läkare som rekryterat privata patienter på sin kommunala arbetsplats är från vänster Peter Nordström, Tomas Lund och Krister Dahlman.foto: bengan zettergren/arkiv

LÄKARE. Tre av de fyra läkare som rekryterat privata patienter på sin kommunala arbetsplats är från vänster Peter Nordström, Tomas Lund och Krister Dahlman.foto: bengan zettergren/arkiv

Foto: Bengt Zettergren

Gotland2008-04-26 04:00

- Mycket olämpligt, säger deras chef, Hans Brandström, primärvårdschef på Gotland.

De fyra distriktsläkarna Philip Franklin, Krister Dahlman, Peter Nordström och Tomas Lund hoppas till hösten få starta en privat vårdcentral på P 18-området. De kommer att lämna in anbud till kommunen i början av maj. I slutet av juni beräknas politikerna ta ställning till anbuden.
Men de jobbar fortfarande som kommunanställda läkare på Korpen i Visby.

Inget juridiskt fel
Under några veckor har de, på arbetstid, erbjudit sina patienter och deras anhöriga att lista sig hos dem, som husläkare, och följa med till den nya vårdcentralen. Patienterna har kunnat antingen lämna en anmälan direkt till läkarna på jobbet, eller skicka den på posten.
Philip Franklin hävdar att listorna funnits till bara för patienter som frågat vad som ska hända när och om läkarna lämnar Korpen.
- Vi har inte gjort något juridiskt fel. Vi har hjälpt gamla patienter, de flesta över 80 år, som varit oroliga inför framtiden. Det kallar inte jag rekrytering.
Men en patient reagerade på läkarnas anmälningsblankett och skickade in den till sjukvårdsledningen. "Får man göra så här?" undrade patienten.

"Det får man inte"
Nej, det får man inte, menar Hans Brandström, som reagerade direkt.
- Jag gav läkarna en reprimand omedelbart. De har agerat mycket olämpligt. Som offentliganställd får man inte göra reklam för privat verksamhet, det var obetänksamt av dem. Patienterna befinner sig dessutom i beroendeställning till läkarna och kan påverkas av det, säger han.

Anbudstider
Hans Brandström säger att ännu en försvårande omständighet är att läkarna och kommunen befinner sig i anbudstider.
- Det finns ju ingen privat verksamhet än. Läkarna befinner sig i ett konkurrensläge samtidigt som de fortfarande är offentliganställda. Alla måste förhålla sig konkurrensneutralt under anbudstiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om