Folkmusikdramat Volund, som bygger på berättelsen om den fornnordiske mästersmeden i Eddan och avbildningarna på Stora Ardrestenen från 750-talet, framförs i år av Allmänna sången a cappella. Verket har satts upp av upphovsmännen, trion Eva Sjöstrand, Jan Ekedahl och Mats Hallberg, 30-40 gånger och även spridit sig till över hela världen sedan det hade urpremiär 1997.
– Nu gör vi det på ett helt nytt sätt och det är vi jättestolta över! säger författaren Eva Sjöstrand.
Premiär i Klosterlängan
På lördag är det premiär i Klosterlängan vid Sankta Karins ruin vid Stora Torget i Visby då det ges två konserter, klockan 17 och klockan 19. Under Medeltidsveckan blir det ytterligare fem konserter, i sambarbete med Leva.
Att det inte är några instrument med den här gången berodde ursprungligen på att det var svårt att få ihop logistiken. Musikerna är spridda över landet, till skillnad från körsångarna som finns på plats.
– Det här är en utmaning för kören, men framförallt en utveckling av verket, säger Eva Sjöstrand.
Trots att det inte är några skådespelare som framför verket har trion anlitat en regissör, Karin Kickan Holmberg. Dirigent Mats Hallberg förklarar varför:
– Man kan ju undra varför man ska anlita en regissör över huvud taget? Min tanke var att få kören att gå in för vad det är vi gör. Därför ville jag ha någon utifrån som bara ägnar sig åt texten och hur kören ska kunna gestalta den.
Berättar som en röst
Kickan Holmberg tycker att det är en stor fördel att hon inte sett originalet tidigare, bara hört musiken. Det är ett ovant, men spännande sätt att arbeta. Till skillnad från andra projekt hon genomfört är det här en väldigt stor ensemble, cirka 50 körsångare, med andra arbeten till vardags. Det blir repetitioner på kvällar och helger och det tog tid innan hon kände att kören var helt trygg med henne.
– Min grej är att lyfta fram den röda tråden. Den här gruppen berättar historien tillsammans som en röst, säger Kickan Holmberg, som jobbar mycket med hur sångarna rör sig och uttrycker känslor.
– Det räcker inte med att sjunga texten och tänka på vad man ska äta till middag senare eller om man ska ta en öl efter konserten. Varje körmedlem måste se berättelsen som en inre film och vara närvarande i texten. Då tror också publiken på det.
För den som sett en tidigare uppsättning av Volund utlovas en helt nu upplevelse i den nya omarbetningen. Trots att instrumenten är bortpockade är inget i verket borttaget eller tillagt.
– Det finns några instrumentala stycken som kören nu framför istället, säger Eva Sjöstrand.