I somras genomförde ett forskarlag med både arkeologer och osteologer en utgrävning av grottan. Bland fynden fanns både djur- och människoben, samt en stor mängd stenföremål.
– Vi håller på att gå igenom stenmaterialet nu och det är intressant att vi hittat föremål som visar att människorna haft kontakter från Skandinavien, säger Jan Apel, arkeolog vid Lunds universitet.
I grottan har gjorts fynd från de allra äldsta människorna som levt på Gotland, från perioden 9 200-8 000 år sedan. Utgrävningen visar att människorna från den tiden haft kontakt med övriga Skandinavien. Senare fynd från Gotland visar däremot att flinthantverket blivit mer lokalt.
– Det finns två sätt att kolonisera nya områden, säger Jan Apel.
Antingen skickar man små kolonier som undersöker den nya platsen och reser fram och tillbaka mellan de båda områdena, vilket kännetecknas av att de tar med sig föremål mellan de båda platserna. De tidiga karlsöborna lämnade troligen fastlandet för gott, tror Jan Apel.
– När hela grupper tvingas flytta, för att de exempelvis tvingas bort, måste de mycket snabbare anpassa sig till den nya platsen, säger han.
Forskarlaget har nu fått pengar till ett tvåårigt projekt med start 1 juli, då Gotlands pionjärer ska kartläggas.
– Det gör att vi inte har lika bråttom att göra DNA- och C14-analyser. Vi kan jobba i lugn och ro, säger Jan Apel.
Ett annat forskarlag, i Uppsala, har analyserat tidigare fynd från Stora Förvar och fick under hösten bekräftat att det fanns människor på Stora Karlsö för 9 000 år sedan.
Normalt arbetar arkeologer och osteologer på var sitt håll, i det här projektet sammanförs de olika resultaten.
– Under den här tiden (9 200-8 000 år sedan) förändrades miljön i Östersjön från sötvattensjö till salthav. Människorna tvingades anpassa sig till förändringarna och människorna påverkade troligen också djurlivet. Det skedde en ganska omfattande jakt på gråsälskutar, vilket förmodligen påverkade populationen. När gråsälen minskade måste människorna gå över till att jaga andra, mer svårjagade sälarter, vilket ledde till en förändrad och mer avancerad jaktteknologi, säger Jan Apel.