De fixar mattan på Gutavallen
- Vi lägger väl ner lite mer pyssel på mattan nu, trampar lite mer torv än annars. Det är inte så vansinnigt stora förändringar, men kraven är större på att mattan är i ordning och att lokalerna i övrigt är i gott skick. Det har varit en besvärlig vår, inte bara här utan i hela landet, med sen vinter och mycket snö, det har varit en kort period att komma i ordning på efter vintern, säger Gutavallens driftledare Nils-Erik "Nisse" Nilsson, som tillsammans med planskötaren Bertil Gardell och tre säsongsanställda, ansvarar för anläggningen.
Det har spekulerats i huruvida Gutavallen kommer att hålla måttet, men Nisse Nilsson känner sig lugn.
- Jag tror att den står sig ganska bra i jämförelse med övriga planer på Gotland och i Sverige. Det värsta jag egentligen kan tänka mig är att det börjar ösregna på första träningen på söndag, då är det inte roligt, säger han.
Det ligger mycket arbete bakom en fin gräsplan, den ska klippas, sås, gödas, vattnas, vertikalskäras och linjeras, allt på rätt sätt och vid rätt tidpunkt.
- Varje gräsmatta är unik, man behöver lära sig hur just den här gräsmattan fungerar, alla har sina problem, det är lite knepigt. Erfarenhet är viktigt, man lär sig något nytt varje år och att dela erfarenheter med andra som håller på med gräsmattor är viktigt, säger Nisse Nilsson.
Efter femton år på Gutavallen känner han planens styrkor och svagheter.
- På plussidan finns att den tål rätt mycket vatten, den blir sällan sur när det regnar. På minussidan finns att den är lite känslig på hösten, då släpper den lätt torv. Det är lite dåliga rötter på hösten, av någon outgrundlig anledning, men när den är bra är den nästan för tät. Om det är för mycket gräs rullar bollen för sakta, så vi glesar ur den lite, säger Nisse Nilsson, som tycker att planen är som allra bäst i juni.
Kollegan, planskötaren Bertil Gardell, har arbetat på Gutavallen sedan år 2000 och är lika insatt i vad som krävs för att planen ska hålla toppklass.
- Det är viktigt att den inte är för hårt använd, den måste få vila emellan, gräs är ju ett levande material. Längden på grässtrået är också viktigt, är det för högt blir det för yvigt och det är inte bra för då slits det på ett annat sätt. För kort är inte bra heller, då växer det inte optimalt. Allt ska vara så jäkla lagom, säger han.
Just gräslängden är något man arbetat extra hårt med inför landslagsbesöket och den senaste veckan har planen klippts varje dag.
På Gutavallen inledde man fotbollssäsongen med en gräslängd på cirka 40 millimeter, men till VM-truppens besök är gräset nerklippt till cirka 30 millimeter.
- Jag tror att de är vana vid det, jag fick rådet av arbetsledaren på Råsunda (landslagets hemmaarena red. anm.) Robert Limpar. Han var här förra fredagen och berättade lite om hur de brukar göra där, eller hur önskemålen brukar vara, han känner ju till hur landslaget vill ha det, säger Nisse Nilsson.
Underlaget må vara viktig, men Nisse Nilsson och Bertil Gardell tror knappast att fokus kommer att ligga på gräset.
- Gemene man ser nog bara på Zlatan, säger Bertil Gardell, som själv dock inte är någon fotbollsentusiast.
- Samma här, intresset är ganska måttligt faktisk, säger Nisse Nilsson.
- Egentligen är det ganska bra att man inte är så fotbollsintresserad, då gör man sitt jobb istället för att se på matcherna, säger Bertil Gardell.
VM-truppens besök på Gutavallen är dock något utöver det vanliga och kommer med största sannolikhet att ändrade de båda kollegornas fotbollsvanor.
- Visst kommer man att följa VM på ett helt annat sätt när man har varit med och sett dem från början, säger Bertil Gardell.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!