De bytte Chicago mot lugnet på ön

Kockarna Alexander Wugk och Svante Forstorp bytte ett hårt arbetsklimat i Chicago mot lugnet vid Ireviken. - Här får vi njuta och göra lite som vi själva vill, säger de.

KOCKAR. Svante Forstorp och Alexander Wugk är de enda som jobbar i köket och kan därför bestämma det mesta själva.

KOCKAR. Svante Forstorp och Alexander Wugk är de enda som jobbar i köket och kan därför bestämma det mesta själva.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2009-06-27 04:00
Alexander Wugk, 21 och Svante Forstorp, 28, rör sig snabbt och vant i det lilla köket. På bara några minuter tillagar de sin svenska variant av fish and chips som serveras med pepparrotssås och garneras med gräslöksblommor. Det syns tydligt att de har jobbat ihop förut och känner varandra väl. På restaurangen Charlie Trotters i Chicago träffades de för första gången.

Avslappnat
- Svante var den första svensk jag träffade på ett halvår så det gick snabbt att bli kompisar, säger Alexander Wugk som där hade rollen som grillansvarig.
I sommar ansvarar de för köket på Ihrebadens restaurang och de beskriver menyn som avslappnad och okomplicerad. Tanken var att ta lite finare mat och göra den enkel men ändå speciell. För att komponera menyn försökte Alexander Wugk tänka sig själv som gäst. Han funderade på vad han själv skulle vilja äta på uteserveringen vid strandkanten.
- Maten ska harmoniera med omgivningen utan att ta för stor plats, säger han.
Målet är att ha en lokal och säsongsbunden meny och de flesta råvarorna kommer därför från ön. Örter som dragon, libbsticka, timjan och mynta plockar kockarna själva alldeles bakom huset.

Skarp kontrast
När rabarbern som skördades i närheten tog slut, fick de hitta på en ny efterrätt att ersätta rabarberpajen med. Det är en stark kontrast mot det höga tempot i den amerikanska storstaden.
- I Chicago mötte vi folk från hela världen som delar vår passion för mat men det är strängare disciplin. Här får vi njuta lite mer och kan göra som vi själva vill. Vi jobbar till exempel i shorts, säger Alexander Wugk och lyfter på förklädet.
- Här hinner man även fundera på hur man har utvecklats som person under några år utomlands, fyller Svante Forstorp i.

Mormor på Gotland
Att det blev just Gotland när de båda kockarna valde att återvända till Sverige är ingen slump. Alexander Wugk är uppvuxen i Malmö men det var hos hans mormor på Gotland som matintresset började.
Dagen efter att han tagit studenten från kockgymnasiet åkte han utomlands för att jobba. Och sedan dess har han inte varit hemma i Sverige, förrän nu.
När erbjudandet om en sommar vid Ireviken gavs var han inte sen att tacka ja, förutsatt att han fick med sig sin gamla kollega från Chicago.
Svante Forstorp har jobbat mycket i Italien, dit han återvänder efter sommaren. Där känner han sig som mest hemma, även om han njuter av den avslappnade, gotländska tillvaron.
- Det är bra för vår egen skull. Om vi är glada och avslappnade serverar vi förhoppningsvis glad och god mat, säger han.

Ire före Chicago
Alexander Wugk väljer trots flera år utomlands Ire framför Chicago utan att tveka. Hans mål är att inom fyra år ha öppnat en egen restaurang och det blir på hemmaplan.
- Jag trivdes bra i Chicago och lärde mig mycket men det var väldigt tufft runtomkring. Jag vill dela med mig av min matlagning till Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om