DBW kan bli helägare till nya kallbadhuset

DBW förhandlar med Gotlands kommun om att "rädda" kallbadhuset genom att bli del- eller helägare i det.

Gotland2007-01-20 06:00
- Heter man "de badande vännerna" förefaller det naturligt att äga en sådan anläggning, säger sällskapets ordförande Lars Andersson.
- Jättekul att vi får komma till skott! säger tekniska nämndens ordförande Kjell Skalberg, c.

Det antagna bygganbudet tio miljoner kronor ligger tre miljoner över vad tekniska nämnden budgeterat för ändamålet. Det behöver inte bli ett problem, enligt nämndens ordförande Kjell Skalberg, c.
- Det pågår förhandlingar med DBW om extern finansiering. Det finns inga avtal, men vi har vissa garantier som gör att vi kan köra igång projektet, säger Kjell Skalberg som inte vill nämna några summor.
Det vill inte heller DBW:s ordförande Lars Andersson, som beskriver läget som "halvkänsligt". Förhandlingarna med kommunen är nämligen inte är allmänt kända inom DBW.
Förhoppningen är att presentera förslagen på sällskapets sammankomst den 6 februari.
Lars Andersson klargör att DBW:s intresse i kallbadhuset, främst bottnar i sällskapets portalparagrafer, att "verka något nyttigt för det allmänna" och bevara "Visbys säregna skönhet och ålderdomliga prägel".

Kan bli helägare
Vad är ni beredda att gå in med?
- Vi diskuterar allt från ett bidrag, till totalägande. Inget är bestämt. Innan sällskapet sagt sitt är inget klart, säger Lars Andersson.
Har ni några motkrav på kommunen?
- Självklart har vi önskemål om en viss kvalitet. Det ska vara snyggt, skötsel och underhåll måste fungera. Det ska vara en attraktiv anläggning, inte bara för turister, utan även för gotlänningar överlag.
Tillgänglighet är ett annat nyckelord i diskussionen, menar Lars Andersson.

Öppet för alla
- Om vi går in är tanken att det ska vara helt öppet för allmänheten, med så få begränsningar som möjligt, även under den kalla årstiden. Det finns ju ganska många vinterbadare.
Några specifika krav för DBW:s räkning?
- Möjligen om vi, teoretiskt sett, skulle ha sammankomster i kongresshallen, att vi då innan kan bada och nyttja bastun. Men det är inga krav vi ställt.
Kallbadhuset har bland många yngre och turister, blivit känd för sin after beach-verksamhet. Lars Andersson påpekar att man är medveten om att Visby, "på gott och ont", är en turiststad.
- Den verksamhet som bedrivits där sommartid har nog skrämt en del av våra ledamöter. Det är dessvärre inget vi kan komma ifrån och vad jag förstår är det, för dem som driver det, en betydande del av verksamheten. Vi försöker leva i tiden och vara nyttiga.
Enligt tekniska nämndens Kjell Skalberg är inriktningen i diskussionen med DBW, att kommunen blir huvudman med sällskapet som hyresgäst.
- Principen är långsiktiga avtal. Om det sedan blir 30, 50 eller 100 procent DBW går in med, förhandlar vi om, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om