DBW får havstomten gratis
Om allt går som planerat köper sällskapet DBW det nybyggda Kallbadhuset i hamnen av Gotlands kommun. DBW köper huset för produktionskostnaden - vilket i princip innebär att man får den 1500 kvadratmeter stora havstomten gratis. Med förvärvet hoppas DBW också få ett visst inflytande över vem som ska driva verksamheten på Kallbadhuset i framtiden.
Foto: Fotograf saknas!
Än så länge har sällskapet DBW bara givit klartecken till en första avsiktsförklaring. Under hösten räknar man med att sällskapet verkligen beslutar sig för att köpa Kallbadhuset. Men det är förenat med vissa villkor. Bland annat har sällskapet haft synpunkter på anläggningens utformning. DBW tycker bastudelen är för liten. - Restaurangdelen är ingenting som vi inom DBW har prioriterat. Den är något som vi får på köpet och man kan säga att ledamöterna är inte entusiastiska över att stå som ägare till en restaurang med after beach-verksamhet. Vi inser att vi bor i en turistort och det handlar om en mycket begränsad tid av året, men på sikt hoppas vi kunna påverka denna verksamhet. Vår förhoppning är också att närheten till Wisby strand ska lägga band på vad som arrangeras där, säger Lars Andersson. Kommunens planerade försäljning av kallbadhuset till DBW ogillas av den politiska oppositionen. - Det är viktigt att kommunen har kontroll över marken i hamnen och nu överlåter man sådan mark till en annan organisation. Visst kommer kommunen att hyra Kallbadhuset, men när det är DBW som äger kommer man inte längre att kunna hyra ut kallbadhuset till vem man vill, framhåller Roland Norbäck (v). - Den här försäljningen sker på DBW:s villkor. Om DBW får vetorätt över vem som ska arrendera anläggningen av kommunen så skapar man problem för många år framöver, säger Jan Lundgren (s). Snäv sammanslutning
- Jag förstår inte vad kommuninvånarna tjänar på att överlåta "Kallis" till DBW. En så snäv sammanslutning ska inte ha inflytande över offentliga medel. Kommunen sluter ju avtal med andra sammanslutningar, idrottsföreningar till exempel, men det är öppna föreningar där vem som helst kan bli medlem, säger Åke Svensson (s).
Kallbadhuset är en storsatsning från DBW:s sida, men sällskapet har drivit igenom flera stora projekt under sin nästan 200-åriga historia och alla knyter an till DBW:s motto att sällskapet ska "verka något nyttigt för det allmänna". n Skolan. Ledamoten Georg Herlitz föreslog att DBW skulle inrätta en fattigskola för gossar. Någon sådan fanns inte i Visby. "Sällskapet DBW:s växelundervisnings fri och fattigskola" startade 1815 och fanns sedan i 30 år. Skolan hade 860 elever innan den lades ned 1948. Pojkarna fick inte bara undervisning utan också kläder och sjukvård av sällskapet. DBW byggde också ett eget skolhus. Nio elever blev som vuxna själva medlemmar i DBW. n Sparbanken. 1829 inbjöd DBW till inrättande av en sparbank. Redan från början fick man in vinster som överfördes till sällskapet. 1873 stiftade banken en reservfond som tog hand om en del av vinsterna. n Botaniska trädgården. Ledamoten HP Gustafsson föreslog 1854 att sällskapet skulle inrätta en botanisk trädgård med svenska växter i syfte att undervisa stadens invånare om naturen. Den "Bergmanska åkern" köptes in för ändamålet och på den angränsande tomten byggdes en paviljong som stod klar 1876. Paviljongen brann dock ned julen -51. n DBW:s stiftelse. Sällskapet DBW har avsatt en del av sin förmögenhet till en stiftelse. Stiftelsen DBW använder avkastningen från dessa medel till bidrag till vetenskaplig forskning som har anknytning till Gotland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!