Statistik från Polismyndigheterna som BO, barnombudsmannen, sammanställt visar att 43 barn varit inlåsta under 2011 hos polisen på Gotland. Däremot visar inte statistiken om de varit inlåsta på grund av brottsmisstanke eller exempelvis fylleri.
Restriktivt frihetsberövande
Roger Nyd påpekar att man är restriktiv med att frihetsberöva ungdomar under 18 år, men förklarar att det ibland är nödvändigt.
– När det gäller grövre och mer kvalificerade brott så kan man ändå besluta att göra det ibland. Det kan vara våldsbrott där det finns en kollusionsfara, man vet inte vem som har varit med. I ett inlednigsskede kan det vara nödvändigt att frihetsberöva för att reda ut vem som varit inblandad i brottet.
– Annars är man ganska restriktiv eftersom man vet att det i slutändan inte kommer att leda till fängelse, utan det är av rent utredningsskäl som man sätter dem i arresten.
Fulla och våldsamma
Förutom vid misstänke om brott sker de flesta omhändertagandena på grund av fylleri. I första hand ska ungdomar skjutsas hem till föräldrar eller anhöriga, alternativt till sjukvården om tillståndet är allvarligt. Men ibland är även ungdomar så upprörda och våldsamma att det inte går att lämna över dem i vårdens omsorg utan de får lugna ner sig i arresten innan de kan skickas vidare.
– Det är ganska ovanligt och handlar om kortare perioder, de brukar lugna ner efter högst en timme, säger Roger Nyd.
Även om man tar extra hänsyn när det gäller unga så är det samma regler som gäller för omhändertagande och frihetsberövande för unga 15-17 år, som för vuxna. Omhändertagande kan ske högst åtta timmar och vid anhållan högst fyra dygn.
Roger Nyd har inte set rapporten från BO, men tycker inte att 43 frihetsberövade i åldern 15-17 år är mycket med tanke på hur stor ungdomsbrottsligheten är på Gotland. Det tycker däremot Marie Nylander, controller vid polisen på Gotland. Den statistik som BO refererat till stämmer heller inte överens med de siffror hon kan redovisa.
Högst tre inlåsta
Enligt hennes uppgifter omhändertogs 16 minderåriga under 2011 och ungefär lika många under 2012, siffrorna för 2012 är dock inte fullständiga än.
Av de 16 omhändertagna 2011 var en anhållen och två gripna och enligt Marie Nylander är det troligt att en av de gripna är samma person som den anhållna.
Fem ungdomar omhändertogs för fylleri, varav fyra överlämnades till anhörig och en till vården.
– De här fem, till exempel, har aldrig varit inlåsta.
Av de övriga omhändertagna var två medtagna till förhör, tre kroppsvisiterade, en omhändertagen enligt §11 och två hämtade för förhör.