Haverikommissionen publicerade på torsdagen sin rapport om vad det var som hände den 2 januari 2014 då Destination Gotlands fartyg M/S Gotland grundstötte utanför Oskarhamn.
– Det är flera faktorer som har samverkat vid det här tillfället, säger Jonas Bäckstrand, ordförande för utredningen.
M/S Gotland var på väg att göra en vänstersväng in mot Oskarshamn. Det blåste vid tillfället och bland annat det gjorde att båten tog ytterkurvan lite för långt ut till höger. Rutinen ombord är att befälhavaren tar över och styr fartyget manuellt vid den här platsen. Befälhavaren står då vid ena bryggvingen medan styrmannen, som fram tills dess haft kontroll över fartyget, står vid sin mittposition på bryggan. Under de sekunder som befälhavaren tar över förlorar båda positionerna något av fokus. Det var under den korta stunden som fartyget kom fel och grundstötte. 330 kubikmeter vatten trängde in och fyllde tre av 18 vattentäta avdelningar på fartyget.
– Det var aldrig någon fara för passagerarna eller att båten skulle sjunka, säger Jonas Bäckstrand och fortsätter:
– Vi lastar inte någon i personalen för det inträffade. Det handlar i grund och botten om vad man skulle kunna kalla för mjuka frågor.
Jonas Bäckstrand menar att den moderna tekniken ombord inte är riktigt anpassad till dem som ska använda den i skarpt läge.
– Det är ofta så nu för tiden. Det är inget specifikt för Destination Gotland. Många gånger skaffar man högteknologisk utrustning utan att riktigt fundera färdigt på hur den ska fungera med användarna.
Haverikommissionen menar att olyckan hade kunnat undvikas om det hade funnits möjlighet att manuellt styra fartyget även från mittpositionen på bryggan i det här läget. Då hade man inte tappat fokus under de viktiga sekunderna.
Haverikommissionen ger nu rekommendationer till Destination Gotland, bland annat om från vilka positioner man ska kunna styra fartyget manuellt. Myndigheten vill också att bolaget ser över ruttplaneringen för att öka säkerhetsmarginalerna.