P4 Gotland var först ut att rapportera om larmet från ett äldreboende i Hemse, vars snabbtester hade visat positivt för covidsmitta – av vanligt kranvatten. Vattnet hade hamnat på testet av en ren slump. Men personalen blev både frågande och oroade över att testet visade på spår av covid-19 i dricksvattnet, och rapporterade detta till smittskyddsenheten.
Eftersom det är samma typ av snabbtester som både regionen och övriga privata vårdenheter använder, behövde detta undersökas, berättar Maria Amér, regionens smittskyddsläkare.
Hon genomförde under onsdagen stickprov ur samma sändning som testen på äldreboendet.
– Vi gjorde först på samma sätt som de, alltså droppade vanligt vatten direkt i testfönstret. Resultaten visade positivt. Sen gjorde vi enligt den procedur som testet anger, men med vatten i stället för sekret från näsan.
Fem provtagningar på detta sätt resulterade i två tydliga positiva svar, och ett som var lite svagare men som ändå positivt för covid-19. Efter att ha konsulterat mikrobiologen på Visby lasarett fick Maria Amér en förklaring:
– Det mest troliga är att mineraler och andra ämnen som finns i vårt kranvatten på något sätt påverkar det här testet. Det finns en anledning till att man inte använder vanligt vatten på laboratorium, utan endast destillerat eller på annat sätt renat vatten. Det är inget fel på snabbtesterna, samtidigt finns det inget som tyder på coronavirus i vårt dricksvatten, säger hon.