Därför får öns kyrkor mindre pengar

Nya riktvärden för hur renoveringar får finansieras ställer till det för gotländska församlingar. "Många har inte råd", säger Rebecka Svensson vid Visby Stift.

Källunge kyrka.

Källunge kyrka.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2014-03-20 07:03

Det enskilt viktigaste för att hålla de gotländska kyrkorna i skick är den kyrkoantikvariska ersättningen (KAE) som betalas ut från kyrkokansliet i Uppsala.

Gotland har genom åren fått många hundra miljoner kronor därifrån, pengar som gått till att rusta kyrkorna och dess inventarier.

Men i år har betydligt färre ansökningar kommit in från församlingarna.

– Totalt har det inkommit 75 ansökningar, vilket är en klar minskning jämfört med 2011 då Visby stift fick 60 miljoner kronor för sina över hundra ansökningar, säger Rebecka Svensson som är stiftsantikvarie vid Visby Stift.

Det beror på att församlingarna själva måste bära en större del av renoveringskostnaderna.

– Det här innebär att det inte går att bekosta åtgärder med full kostnadstäckning, säger Rebecka Svensson.

Hon är medveten att det uppstår ett besvärligt läge för flera av församlingarna i Visby stift. Många har helt enkelt inte råd eller har inte budgeterat för en minskad ersättningsdel. Inte utförda åtgärder kan även leda till föreläggande från länsstyrelsen, vilket är en annan konsekvens av neddragningarna.

Om alla projekt som det sökts medel till skulle godkännas innebär det åtgärder i 33 kyrkor och kyrkogårdar. Då räknas inte tjärstrykningarna, som sker regelbundet, med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om