Klicka här för att läsa Gotlandsbåtens hela svar till ARN.
Gotlandsbåten har nu svarat Allmänna reklamationsnämnden (ARN) och menar fortsatt bolaget inte bör betala någon ersättning till kunder som köpt biljetter. De menar att KO inte kan driva en grupptalan eftersom en eventuell rätt till skadestånd ska prövas i varje enskilt fall. Dessutom menar GB genom sin advokat Jonas Thyberg att ARN ska pröva om företrädare för Konsumentverket varit jäviga efter flera uttalanden i olika sammanhang i media.
”Gotlandsbåten motsätter sig Konsumentombudsmannens (KO) yrkande om att Allmänna reklamationsnämnden (ARN) ska rekommendera Gotlandsbåten AB att utge ersättning till samtliga konsumenter som köpt biljetter av bolaget för färjeresa mellan Västervik och Visby sommaren 2014”, skriver Gotlandsbåtens advokat i svaret till ARN.
Gotlandsbåten berättar nu för ARN varför m/v Västervik aldrig anlände till Sverige och vad som egentligen låg bakom att man till slut fick lämna besked att det inte blev någon trafik mellan Visby och Västervik.
”När fartyget anlände till Grekland inleddes arbetena på fartyget omgående. Arbetena kom emellertid att löpande försenas bl.a. på grund av skada som uppkom på fartyget under en storm, strejker, arbetsnedläggelse som skett med anledning av dels val i Grekland, dels på order av grekiska myndigheter och fackliga organisationer, stölder av material samt problem med det internationella säkerhetsklassningsorganet Rina.”, skriver Gotlandsbåten i sitt svar till ARN.
Arbetena skulle egentligen ha varit klara under maj månad. Men på grund av orsakerna som Gotlandsbåten berättat om för ARN - pågick arbetet fortfarande under juni och juli månad. Gotlandsbåten skriver att arbetet flera gånger avbröts eftersom temperaturen översteg 33 grader.
”Eftersom arbetena skulle ha varit avslutade innan den grekiska högsommaren har Gotlandsbåten inte haft anledning att räkna med så höga temperaturer. Samtliga dessa omständigheter som tillsammans har lett till omfattande förseningar i färdigställande av fartyget, har legat utanför såväl Gotlandsbåtens som den anlitade redarens kontroll”, skriver Gotlandsbåten vidare.
Nu har de också kommit med nya uppgifter och visar hur man försökte lösa krisen i månadsskiftet juni-juli i år. Gotlandsbåten försökte bland annat få låna en färja av bland andra Destination Gotland och Stena Line. Vilket bekräftas i mejl som bifogats med Gotlandsbåtens svar till ARN.
”Ingen av de kontaktade rederian hade dock möjligheterna att hyra ut ett fartyg under denna tid”, skriver Gotlandsbåten.
Nu kommer ARN skicka Gotlandsbåtens svar till Konsumentombudsmannen och denne har sedan tre veckor på sig att svara.