Därför blir gotlänningarna fetare

Region Gotlands folkhälsostrateger ger sin syn på gotlänningarnas övervikt. En generellt sundare inställning till mat och rörelse förespråkas.

Region Gotlands folkhälsostrateg Cora Juniwik.

Region Gotlands folkhälsostrateg Cora Juniwik.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2013-11-08 07:20

Helagotland skrev i onsdags om att Gotland hamnar trea i Sverige i statistiken för högst andel personer som är överviktiga. 52 % av gotlänningarna över 16 år väger mer än vad de borde.

Håkan Jonsson, folkhälsostrateg på Region Gotland, ser tre anledningar till den höga andelen överviktiga. Det rör sig inte om några överraskande orsaker.

– Det är ganska enkelt. Dels äts det för mycket, dels äts det fel och dels rör vi för lite på oss i allmänhet, konstaterar Håkan Jonsson.

Jonsson menar att kombinationen av för mycket mat och överdrivet stillasittande tar ut sin rätt.

– Vi äter skogshuggarportioner och sätter oss sedan framför datorn. Vardagsmotionen är oerhört viktig, och vi sitter still alldeles för mycket.

Trapphuseffekten

Vidare har Håkan Jonsson en teori varför storstäderna klarar sig bättre än andra delar av landet i statistiken.

– I storstaden tar man i regel inte bilen till jobbet i samma utsträckning. Sedan så har det fyndigt påståtts att Sveriges största gym är trapphusen, och det ligger nog lite i det.

Håkan Jonsson menar vidare att personers mentalitet att röra på sig är viktig. Det är något som Jonssons kollega Cora Juniwik håller med om.

– Den generella inställningen till mat och rörelse måste bli sundare. Det ligger inte enbart på individen, utan alla behöver hjälpa till; idrottsföreningar, livsmedelsbranschen och så vidare. säger Cora Juniwik.

Övervikt och fetma är ett prioriterat område hos Region Gotland, menar Juniwik. Framför allt bland barn och ungdomar.

– För öns tioåringar kan vi se att medelvikten stagnerat och till och med sjunkit under det senaste året.

Samhällsbyggnad

Cora Juniwik anser att en del av problemet problem går att hitta i samhällsplaneringen, som har lett till en mer stillasittande tillvaro.

– Med den samhällsbyggnad som rått så har vi byggt bort den fysiska aktiviteten, säger hon.

Region Gotland har haft som strategi att göra motion så tillgängligt som möjligt. Som exempel på det nämner Juniwik Hälsans stig, cykelstigar samt nya utegym.

– Vidare byggs det numera mer välanpassat för fotgängare och cyklister. Vi vill ge så bra förutsättningar som möjligt till vardagsmotion, säger Cora Juniwik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om