Dan Carlsson med i teveprogram med fokus på vikingen som teknisk innovatör
En replik av ett tusen år gammalt vikingaskepp tävlar mot en modern kappseglingsbåt. Vikingaskeppet leder länge tävlingen och förlorar bara med några meter.Ett test av nyproducerade vikingakläder jämfört med moderna vinterkläder ger ett överraskande resultat.Det är exempel på nya rön om vikingarna som tekniska innovatörer som ingår i de två program som National Geographic Channel kommer att visa under februari.I programmet medverkar ett antal forskare från hela världen, bland dem Dan Carlsson vid Högskolan Gotland.
Vi sätter inte sedvanligt fokus på strider utan mer på vikingarna som tekniska innovatörer, berättar Emil Hemström på dokumentärkanalen National Geographic Channel.
Vikingarna har ju ett rykte om sig som fruktade krigare. Men enligt nya rön berodde deras framgång på att de var i extrem frontlinje vad gäller teknisk utveckling av skepp och segel men även kläder.
Krigstekniken var däremot inte speciellt utvecklad, inte heller deras vapen. Drivkraften i strid var tron på ett liv efter döden i Valhall.
Vikingaskeppen var således byggda för att segla mycket snabbt.
Och i ett av programmen arrangeras en tävling mellan en replika av ett vikingaskepp och en modern kappseglingsbåt. Vikingaskeppet, baserat på tusen år gammal teknik, leder länge tävlingen och förlorar med bara några meter.
Skeppen var också en viktig del i vikingarnas stridsteknik. De hjälpte krigarna att närma sig land så snabbt att ingen där hann förbereda sig för anfallet.
Att vikingarna upptäckte Amerika före Columbus är en majoritet forskare i dag eniga om.
En fråga som uppkommer är självklart hur vikingarna klarade de långa resorna över Atlanten. Ny forskning som visas i programmet påvisar att vikingarna hade mycket bra teknik när det gällde att göra varma och vattenavstötande kläder.
I ett av programmen testas nyproducerade vikingakläder mot moderna vinterkläder med ett överrskande resultat, säger Emil Hemström.
<span class=MR>Bildstenshallen </span>
Dan Carlsson konstaterar att programmen handlar om vikingen generellt, från Kanada till Ryssland med viss koncentration på England, i kronologisk ordning.
Till slut tar vikingarna en stor del av England och bygger på 900-talet upp ett centrum runt staden York som förändras från en bondhåla till ett kommersiellt centrum. Vikingarnas expansion övergår mer och mer till stadsbyggande och handel, att röva från folk blev inte lönsamt i längden.
Det är främst i det andra programmet som Gotland kommer in.
Silverskatternas förekomst tas som exempel på riklig handel. Man kunde inte röva så mycket utan måste ta sig fram på ryska floder vilket krävde avtal.
De filmade inslagen härifrån är tagna från Fornsalen och Bildstenshallen.
Dan Carlsson konstaterar att det nu fortlöpande görs program om Gotland och vikingar. I januari visade en tysk kanal ett program som hette Skattön och utgick helt från Gotland. Och i sommar kommer troligen ett bolag från Kanada att göra inslag om gravarna i Fröjel men även slaget om Visby.
De båda nu aktuella programmen, 45 minuter långa, har huvudtiteln "Vikingarnas testamente" med underrubrikerna "Födda till att plundra" respektive "Framgångens pris". De sänds 8 respektive 15 februari kl. 22.00.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!