I mitten på juli märkte personalen på Tingsbrogården, ett särskilt boende för personer med demens, att något inte stod rätt till med vattnet som kom ur deras kranar.
- Boende här blev magsjuka och vattnet var brunt och luktade illa. Så vi kontaktade fastighetsförvaltarna, berättar Pernilla Norberg.
Fastighetsförvaltaren YIT konstaterar att det har blivit problem med ett filter vid ett strömavbrott och att ytvatten trängt in. Ett vattenprov som togs visade på E.coli-bakterier.
- Exakt hur mycket vet jag inte, men det var en liten mängd. Vi vet inte var det kommer ifrån eller vilken typ av E.coli-bakterier det är. Det kan vara från djuravföring på gårdar, säger Bengt Nyström på YIT.
Otjänligt vatten
På Region Gotland gör man vart femte år vattenprover på 100 slumpmässigt utvalda enskilda vattentäkter. I den senaste undersökningen från 2010 visade sig nära en tredje del vara otjänliga.
- Det vanligaste är att bakterierna kommer från ett dåligt avloppssystem i närheten. Men mycket regn kan också vara ett problem då ytvatten sköljs med till brunnen, säger Magnus Petterson, miljöskyddsinspektör på Region Gotland.
Han berättar att det är vanligt att sommargäster på besök får problem med magsjuka.
- De som bor permanent blir vana vid bakterierna. De vaccineras helt enkelt, säger han.
Kan orsaka döden
Enligt smittskyddsinstitutet (SMI) finns E.coli-bakterien i tarmarna hos både djur och människor. Vanligtvis är de inte farliga, men i värsta fall kan det vara bakterier av typen Ehec, vilket vanligtvis inte kontrolleras i ett vattenprov.
- Ehec kan orsaka blödningar i tarmen, njurproblem och i värsta fall döden. Äldre människor har ofta sämre immunförsvar och löper större risk att insjukna, säger Britta Björkholm enhetschef för livsmedel- och vattenenheten på SMI.
Hon poängterar att det är en sekundär risk att vattnet skulle innehålla just Ehec-bakterien, men höjer samtidigt ett varningens finger.
- Om bakterierna kommer från en bondgård är det en större risk för Ehec, eftersom den bakterien finns i djuravföring, säger hon.
De som är boende på Tingsgården är demenssjuka och har därför svårt att följa regeln om att inte dricka vatten ur kranen.
- Det sitter som en rutin att ta ett glas och skruva på kranen. Jag råkar själv göra det ibland. Så många boende har förstås druckit ändå och blivit dåliga, säger Pernilla Nordberg.
Efter det smittade provet från Tingsbrogårdens brunn har fastighetsförvaltarna tagit ytterligare två prov. Det första visade inte på några e-kolibakterier alls och nu väntar man på de sista provresultaten innan man tillåter de boende att dricka vattnet igen.