Dåligt vatten på caféer

När vattennivåerna sjunker kan vattnet i brunnarna bli dåligt och två restauranger på Gotland har otjänligt vatten.

Gotland2006-07-24 16:55
Varje sommar får flera café- och restaurangägare krav från miljö och hälsoskyddskontoret att åtgärda sitt otjänliga vatten.
Ännu fler får beskedet att deras vatten är tjänligt men med anmärkning.
- Tjänligt vatten med anmärkning betyder att vattnet innehåller till exempel mindre mängd ohälsosamma mikroorganismer. Det är inte odrickbart men måste renas. Och ägarna måste själva ta ansvar för att mätningarna blir gjorda, säger Anne Wiman, handläggare mellersta distriktet vid miljö-och hälsoskyddskontoret.

Vattenrening
Under juli månad har två restauranger på ön fått beskedet att deras vatten har varit otjänligt, vilket innebär att det är förbjudet att använda vattnet.
De har fått välja mellan att omedelbart rena vattnet eller att stänga ned verksamheten.
Båda har, när GA talar med dem, renat sitt vatten och förbudet har upphävts. Ett tiotal andra restauranger och caféer har fått beskedet att deras vatten är tjänligt med anmärkning. Det låter inte lika allvarligt men de måste också rena sitt vatten och göra mätningar.

Bättre än i fjol
- Jämfört med förra året har vattenmätningarna visat på ett bättre resultat. Varför vattnet blir dåligt vet vi inte, säger Anne Wiman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om