Dålig information om risker på jobbet

Samtidigt visar en undersökning att hälften av gotländska arbetsplatser inte informerar sina nyanställda om vilka faror och risker som finns på arbetsplatsen.

Foto: Malin Vinblad

Gotland2012-07-16 04:00

De tre senaste åren har antalet arbetsplatsolyckor med ungdomar inblandade ökat med trettio procent. Samtidigt som anställda under 25 år verkar mindre medvetna om risker och arbetsmiljöfrågor, missar många arbetsgivare att informera om faror och risker.


Skyddsronder
Under maj och juni månad genomförde skyddsombud skyddsronder på 93 gotländska arbetsplatser, både privata och i regionens regi. Undersökningen visar att hälften saknar rutiner för introduktion av nyanställda. Linus Gränsmark är ordförande för LO Gotland och han poängterar vikten av att nyanställda känner till riskerna på arbetsplatsen.

-  Det är jätte, jätteviktigt, poängterar han.

Ett eftersatt arbetsmiljöarbete och antalet olyckor hänger ihop, ser Linus Gränsmark, och han ser även att det till stor del beror på samma sak.

- Alla företag är så slimmade i dag och det är stressigt. Jag tror inte att det är illvilja som gör att arbetsgivarna struntar i arbetsmiljöarbetet, man hinner helt enkelt inte, säger han.


Tidspress
I undersökningen svarar även över hälften att de har en hög arbetsbelastning och tidspress och det är en av anledningarna till att olyckor sker. Att just unga råkar ut för fler olyckor tror Linus Gränsmark beror på att de ofta hoppar in på arbetsplatser.

- De kommer in som vikarier eller genom bemanningsföretag. De kanske bara är på en arbetsplats i två veckor och då finns det inte en chans att de kan sätta sig in riskerna på just den arbetsplatsen. Då blir introduktionen extra viktig, säger Linus Gränsmark.

David Khabazzi på Arbetsmiljöverket jobbar just nu med en kampanj där de vill minska ungas skador på jobbet. Enligt honom hänger svårigheter med att få ett jobb ihop med antalet olyckor.

- Det är arbetsgivarens marknad. Är man 17 år är man lycklig och tacksam över att ha fått ett jobb och ifrågasätter inte, säger han.

Arbetsmiljöverket vill nu informera ungdomar, bland annat genom en Facebooksida, samtidigt som man ska titta extra på ungas arbetsmiljö under sina inspektioner.

Du ska få veta:

Dina arbetsuppgifter och vad du inte får göra.

Hur verktyg och maskiner fungerar.

Vilka arbetsmiljöregler som gäller.

Vilka risker som finns och hur du skyddar dig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om