Dalhemtåget på rätt spår
"Ett litet steg för Gotlands kommunikationer men en stor dag för Gotlands järnvägshistoria."Så beskrev landshövding Marianne Samuelsson den senaste utbyggnaden av järnvägen i Dalhem.Nästa mål är att bygga rälsen ända fram till Roma.
- Man tyckte det var en onödig nymodighet och det talades om "järnvägsfeber", berättade landshövdingen som läst på i järnvägshistorien inför invigningen av den utbyggda rälsen bort till den nya hållplatsen Munkebos.
320 meter längre järnväg än tidigare och öns första järnvägskorsning sedan slutet av 1950-talet.
GT har följt planerna och bygget av den nya rälsen och i går var det högtidlig invigning med speciellt inbjudna och bandklippning vid Eken som tidigare var slutstationen. Här höll landshövdingen ett kort tal och likaså Staffan Beijer, ordförande i Föreningen Gotlandståget, innan det var dags för påstigning för vidare färd till den nya slutstationen Munkebos.
Där underhöll Medebys Messingskvartett och det bjöds på bubbel och snacks.
"Det är underbart"
Gunnar och Kerstin Lindquist var två av gästerna som är engagerade i föreningen på olika sätt.
- Det här är underbart, sa de om den utbyggda linjen.
- Vi var med i en tågförening i Mariefred och blev medlemmar här när vi flyttade till Gotland 2004, berättar Kerstin Lindquist.
Projektledaren Anders Svensson berättade om arbetet med den nya linjen och alla som hjälpt till. För ganska precis ett år sedan blev det klart med finansieringen och bygget kunde ta fart. Förutom det praktiska med att bygga rälsen så krävs det mycket byråkrati, även för en museijärnväg. Säkerhet måste garanteras och Järnvägsstyrelsen ska lämna tillstånd för trafik, hur kort den än är.
Staffan Beijer var påtagligt rörd när han talade om vikten av att bevara järnvägshistorien på Gotland och om alla de eldsjälar som gjort det möjligt att vi i dag, 2007, kan bygga ut järnvägen i Dalhem.
En 30-årig dröm
- Förutom att det är kul kultur att bevara, handlar det om teknikhistoria och vår vision är att en dag inviga linjen Hässelby-Roma. Men i dag är det en 30-årig dröm som gått i uppfyllelse, ett gigantiskt steg togs när vi åter kunde köra över Karby gata och Dalhemsån.
Gratulanterna stod i kö för att uppvakta på den stora dagen, där var Turistföreningen, Föreningen Kalmar veterantåg och flera privatpersoner som lämnade över dokument, obligationer och aktiebrev från Gotlands Järnväg.
Sedan drog lokförare Christer Rising i tågvisslan och loket drog vidare tillbaka till Hässelby för att återgå i sin ordinarie trafik.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!