Dagen då kalket var i fokus

På söndagen var det kalkbrukets dag på Bläse kalkbruksmuseum.

Gotland2006-07-31 06:00
På kalkbrukets dag, på söndagen, samlades barnfamiljer, pensionärer och även en del ungdomar vid Bläse kalkbruksmuseum. Förutom museets ordinarie aktiviteter, bjöd dagen på musikunderhållning från Bruksorkestern, Tiljans Talanger-vinnaren Arita Werkelin och trubaduren Sven Bjärhall, konferencier var Ove Paterson, med dockorna Joddu och Neddu.
Ove Paterson håller även i guidade turer i den gamla bruksmiljön.
På Gotland har man bränt kalk sedan 1100-talet och i mitten av 1600-talet tog exporten på allvar fart. I Bläse kalkbruk började man bränna kalk på 1860-talet och på 1920 och -30-talen var bruket som mest aktivt, då arbetade upp till 140 personer där.
1946 slutade man bränna kalk i Bläse och i ytterligare tio år skeppades kalksten därifrån, innan bruket lades ned, för att 1985 uppstå i sin nuvarande form som museum.
Att bränna kalk är en omständlig process och arbetet på bruket var hett och tungt.
- Det var rätt tufft att jobba här, säger Ove Paterson.

Kalksten
Lite speciellt för kalkstenen som byggnadsmaterial, är att den efter alla processer slutligen återgår till sin ursprungsform, kalkputsen på väggarna är alltså exakt det samma som kalkstenen i naturen.
- Kalksten är kalciumkarbonat, när man sedan eldar på stenen i två dygn försvinner koldioxiden och det blir i stället kalciumoxid, osläckt kalk. När man sen pytsar på vatten blir det kalciumhydroxid, som är släckt kalk. Sen blandar man murbruk med sand och vatten och använder bruket. Då avgår vatten och bruket suger åt sig koldioxid från luften och så återgår det till att vara just kalciumkarbonat, förklarar Ove Paterson.

Utställningar
Kalkproduktion kan tyckas tråkigt, men då Ove Paterson berättar är det lätt att bli intresserad.
- Tar man till sig det här blir man fascinerad, säger han och berättar hur två mc-knuttar besökte bruket i jakt på en kopp kaffe. Eftersom kaféet ännu inte hade öppnat för säsongen, erbjöd han dem lite av sitt kaffe och guidade sedan runt dem. De båda herrarna blev tagna av brukets historia och nästa dag återvände de med ett helt gäng knuttar.
På Bläse kalkmuseum finns även en utställning om 1950-talet och ett tidstypiskt hem har byggts upp, med detaljer som lutande köksskåpsluckor, emaljerade kastruller, plastmattor, stringhyllor och naturligtvis pryder kungen, Elvis, väggen.
Där finns även en konsumbutik, med varor från mitten av förre seklet, som färdigknutna slipsar med gummiband, stoppgarn, polish och rengöringsmedel i udda förpackningar och reklamskyltar med slogans som "LKS kläder köpes mest, därför att de äro bäst".
I galleriet visar Keith Samuelson fotografier och Lill Sjöström akvareller, främst landskap i dova färger.
- Jag har skaffat hus i Rute och sett den här lokalen tidigare och tyckt att det vore kul att ställa ut här. Lill och jag är med i samma konstförening hemma i Odensala och så visade det sig att hon är född här på Gotland, säger Keith Samuelson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om