En velomobil är en cykel med en aerodynamisk kaross som skyddar mot väder och vind. I en modern velomobil kan en även en otränad cyklist komma i upp i hastigheter på uppåt 60 km i timmen tack vare en effektiv design.
Och velomobilen behövs, tycker Henrik Haller som är ekotekniker vid Suderbyn i Västerhejde och den som skrivit rapporten som publiceras på söndag.
Muskelkraft
Vid Suderbyn har en velomobil använts under två års tid.
Sverige har satt upp som mål att transportsektorn ska vara oberoende av fossila bränslen 2013, och då har helt utsläppsfria fordon som velomobilen en stor potential.
- Ofta diskuteras bara klimatsmarta drivmedel, men ett modernt fordon som till stor del kan drivas med muskelkraft borde vara ännu intressantare ur miljöperspektiv, säger han och tillägger:
- Våra muskler är en energikälla som är utnyttjas alldeles för lite. Många allvarliga hälsoproblem beror på för lite motion.
Minimal motvind
Det största hindret för att folk ska välja att trampa istället för att ta bilen är cyklistens klassiska fiende - motvind och uppförsbackar. Velomobilens strömlinjeform minimerar motvindens effekt och dessutom kan en elmotor kopplas in när trycket på tramporna ökar.
Sverige har hög teknisk kompetens när det gäller fordonsteknik och en storskalig introduktion av velomobiler kan ge ökade möjligheter till svensk varuexport och ökade arbetstillfällen, tror Henrik Haller.
I dag sker tillverkningen av velomobiler i en skala som inte på länga vägar kan tillfredsställa efterfrågan. Väntetiden på en ny velomobil kan vara upptill två år för de populäraste modellerna.