Conrad blev årets konditor
En gotlänning är bäst på att laga smaskiga efterrätter och sötsaker.Conrad Tyrsén heter 22-åringen som korats till årets konditor.- Det ska vara enkla smaker som alla tycker om, goda grejer, säger han.
Foto: MIKAEL ANDERSSON / SCANPIX
Conrad Tyrsén var taktisk och tänkte på hur mycket juryn skulle svälja på några timmar.
- När jag valde vad jag skulle göra, tänkte jag på att det kanske inte var så kul att äta jättetunga chokladgrejer som man blir proppmätt av, säger han.
I stället blev det en dessert med vanilj och ananas, en tårta med kokos och guava samt en pralin med Tonkatryffel.
Tuff konkurrens
"Conrad Tyrsén gjorde en mycket jämn tävling från tårta till pralin, han följde temat, harmoniserade smakerna och arbetade rent och metodiskt. en värdig vinnare i tuff konkurrens med övriga på prispallen, säger Tony Olsson, ordförande i juryn för Årets Konditor 2009.
Conrad Tyrsén är 22 år och kommer från Visby, gick hotell- och restaurangprogrammet på gymnasiet och började sedan som lärling på på Lux Dessert & Choklad i Stockholm.
- Ted Johansson är min läromästare.
Valet att bli konditor var inte så svårt för Conrad Tyrsén.
- Det är kul att jobba med söta saker, jag fastnade för det.
40 000 kronor
Med 40 000 kronor på fickan och titeln "Årets konditor" har han fått en rejäl knuff på vägen i sitt yrkesval.
- Det här är ett bevis på att jag kan skapa och jag har gjort mig ett namn i branschen.
Framtiden vet han inte så mycket om.
- Jag kommer nog att starta eget och känner jag att det finns en publik på Gotland, kanske det blir där.
Han avslöjar också vad han är mest sugen på:
- En god höstpaj på svenska äpplen och vaniljsås. Det tycker alla är gott och alla kan göra den.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!