Clara, 11, ställer partiledarna till svars

De allra flesta gotlänningar tycker att Almedalsveckan är bra för Gotland. Men hur många av dem utnyttjar tillfället att träffa politiker och lyssna till debatter?
Vi frågade runt i går. Och häpnade över Majblommans utsända, Clara Herkendell, 11 år som förra året lyssnade till vartenda partiledartal, för att det var så roligt!

Gotland2005-07-09 06:00
I år har hon helt enkelt inte hunnit, eftersom hon haft till uppgift att ställa frågor till alla partiledarna. Clara Herkendell som ska börja sjätte klass i Sankt Hansskolan i höst frågar vid varje presskonferens vad partiledarna tycker om skol­kassorna.
Bakom sig har hon en undersökning som Majblommans riksförbund gjort - "en rapport om klasskassan och andra olagliga avgifter i skolan". Rapporten visar att hälften av alla föräldrar betalar en obligatorisk eller en frivillig avgift till en klasskassa, trots att skollagen säger att undervisningen ska vara avgiftsfri. Rapporten kommer fram till att de svenska föräldrarna betalar en halv miljard till skolan på detta sätt, varje år.
Vad sade då partiledarna?
- Hittills har det bara varit Fredrik Reinfeldt som tyckt det var OK med obligatorisk avgift, säger Clara. Han tyckte att de som inte hade råd fick lära sig att avstå.
Själv tycker Clara det är OK att göra som i hennes skola, att man lägger en slant när det behövs. Som när eleverna ska bada i Solbergabadet, då kostar det 20 kronor.
Clara är förtjust i Almedalsveckan och alla människor som fyller Visby. Hon lyssnade på alla partiledartal förra året.
- Jag förstod inte allt, men det var roligt att lyssna. Särskilt som vi inte pratar särskilt mycket politik i skolan.
Samma positiva inställning hittade vi inte på Östercentrum i går. Där tyckte en del inte att de var tillräckligt intresserade av politik för att ta sig ner till Almedalen och lyssna till eller delta i debatterna. Trots det pratade de glatt politik: klagade över att kommunen inte tog bort släken på stränderna, att man inte släppt spelmonopolet och Apoteket fritt, att Kongresshallen ska byggas, att priserna åker upp när turisterna kommer.
Sven Norrby hade åkt upp från Alva och tyckte teaterevenemanget i När var viktigare än Almedalen. Men dit är det svårt att få Visbyborna att åka, menade han.
- Vi är nog individualister, vi gotlänningar, men när det gäller teatern, det lokala, är vi alla med och hjälper till.
Görel Magnusson, som bor på Nygatan hade flytt staden för Tofta. Hon tyckte det är för mycket folk nere i Almedalen. Och Susanne Gudmundsson med dottern Filippa, bor i Ljugarn på sommaren och nöjer sig med att följa de politiska debatterna på TV.
- Men kanske jag ska gå dit nästa år, säger hon.
En annan som hellre följer debatterna på TV och som på morgonen sett intervjun med brittiske ambassadören i TV från Visby är Per-Olof Jansson, som kör taxi.
- Jag har varit nere i Almedalen en gång. Då var det bra musik före och det var Ingvar Carlsson som pratade.
Men nere i Almedalen finns det gott om gotlänningar. I går fanns de bland annat på ett seminarium kring ungdomar, missbruk och kriminalitet. Det var knökfullt på Björkanders där gamle folkpartiledaren Bengt Westerberg var moderator.
Där fanns Hasselas Lars Siggelin, kommunalråden Björn Jansson och Brittis Benzler, ordförande för barn- och utbildningsförvaltningen, vårdpersonal och inte minst förskolläraren Marika Pettersson från Hemse. Hon fick förklara vilken pedagogik man använder på Mullvaden, hennes förskola, och kanske lyssnade Morgan Johansson, folkhälso- och socialtjänstministern, extra noga då?
Förmodligen hade en hel del gotlänningar också sökt sig till seminariet kring ett ökat samarbete kring Östersjön. Det handlade ju om uppgifterna för det nya Östersjöcentret.
Och på kvällarna, visst är det väl gotlänningar som fyller ut parkbänkarna och gräsmattorna under parti­ledartalen?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om