Charolaisgruppen kvalitetsmärkt

Charolaisgruppen Gotland, där sju gotländska gårdar ingår, har blivit Svenskt Sigill-certifierade. Märkningen är en kvalitetsgaranti, som bland annat garanterar svenska råvaror fria från genmodifikation.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2007-09-06 04:00
Charolaisgruppen Gotland startade 1989 och i dagsläget ingår sju gårdar i samarbetet. Affärsidén är att producera högkvalitativt, gotländskt, nötkött från Charolaisrasen, som lätt ska gå att ursprungsspåra.
- En anledning till att det startade var att vi inte har haft någon konkurrens på Gotland mellan olika slakterier som vill köpa vårt kött, vi var tvungna att skapa en konkurrens, säger ordförande Elof Nilsson, Nors gård i Hall.
Gruppen, som årligen producerar 450 ton kött, som säljs i butiker och på restauranger i Stockholm och på Gotland, har nu blivit Svenskt sigill-certifierade. Sedan tidigare finns en certifierad nötköttsproducent, i Skåne.
- Poängen med Svenskt sigill är att en tredje oberoende part sköter kontrollen, det tycker vi inom Charolaisgruppen är viktigt, det är en extra trygghet för konsumenten, säger Elof Nilsson.

Märkning
Märkningen innebär bland annat att antibiotika inte får användas i förebyggande syfte, att alla råvaror, även foder, är från Sverige och inget genmodifierat får förekomma på de anslutna gårdarna.
- Vi har tagit avstånd från GMO-foder från början och använder bara svenskt foder. Vi bojkottar soja, eftersom salmonella i regel kommer från soja. Vi använder bara ärtor, som vi odlar på de egna gårdarna, som proteinkälla och är i stort sett självförsörjande på foder, säger Leif Andersson, Sojdungs gård i Fole.
Genom att anslutna sig till Svenskt sigill hoppas gruppen på lite extra draghjälp.
- Vi har ganska stor tillförsikt till framtiden och tycker att det är kul. Vi växer hela tiden, men det är viktigt för oss att det inte blir en industri, det ska vara på gårdsbasis, säger Elof Nilsson.
Gruppen ser stora fördelar med den samarbetsform de valt.
- Normalt sett är det mycket ensamarbete på en gård, så det är kul att träffas, säger Elof Nilsson.
- Vi sköter våra gårdar själva, men har gemenskapen i vår grupp. Vi sporrar och lär oss av varandra, säger Per-Olof Björkegren.
- Gräne gård, Stenkyrka.
- Kauparve gård, Alva.
- Laxarve gård, Boge.
- Myre gård, Mästerby.
- Nors gård, Hall.
- Näsungs gård, Dalhem.
- Sojdungs gård, Fole.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om