Champagnesprut irriterar allt mer
Champagnesprutande kroggäster fortsätter att irritera poliser och politiker. – Jag hade hoppats på en självsanering i branschen, men det blev inte så. Det säger Gustaf Hoffstedt (m), som nu kräver en strängare tolkning av alkohollagen.
Gustaf Hoffstedt (m), Foto: Tommy Söderlund/ Arkiv
Foto: Tommy Söderlund
- Diskussionerna gäller mest Kallbadhuset, men det förekommer på andra ställen också, säger Bo Hemph, alkoholhandläggare vid kommunen.
- Jag säger inte att champagnesprut är okej, men jag reagerar inte lika starkt som en del andra, fortsätter han.
Enligt alkohollagen ska det råda god ordning på en servering för att den ska få behålla sitt alkoholtillstånd. Men champagnesprut är inte förenligt med ordningskravet, tycker Johan Grenfors, polismästare. Han efterlyser därför en striktare hållning från kommunens tjänstemän och politiker när de ger alkoholtillstånden och kontrollerar att de efterlevs.
Ett par hundra flaskor
- Under en eftermiddag i somras sprutades det ut ett par hundra flaskor på Kallbadhuset. Vi tycker att det är ett problem, säger Johan Grenfors.
Krögaren Tobbe Larsson driver den omdebatterade after beach-krogen på Strandpromenaden och medger att champagnesprutandet kan uppfattas som "spektakulärt och vulgärt". Han säger också att det är möjligt att så mycket som 200 flaskor spilldes ut under en och samma dag.
- Men det stör ingen och är inte olagligt. Ingen gäst har klagat, ingen har kommit till skada. Det är snarare ett skådespel som gör att folk går dit.
Gustaf Hoffstedt är socialnämndens ordförande och remissinstans till kommunalråden Lars Thomsson (c) och Lena Celion (m) som fattar beslut kring alkoholtillstånden på Gotland.
- Vi har provat dialog med krögarna, men det har inte fungerat. Det behövs politiska signaler. Det är dags att jag, Celion och Thomsson sätter ner foten, säger han.
Det går även att ändra bestämmelserna i kommunens lokala ordningsstadga, men Lars Thomsson är orolig att för stränga regler skrämmer bort turister:
Vill fortfarande ha puls
- Vi vill inte ha en stämpel av att vara en hejdlös partystad, men vi vill fortfarande att det ska vara puls i kroglivet. Jag är väldigt rädd för att ett dåligt inneliv leder till att vi inte kan locka ungdomarna till Gotland.
I förra veckan sattes en grupp av kommunala tjänstemän, poliser och krögare ihop för att se över hur alkohollagen ska tillämpas på Gotland inför nästa sommar.
En annan svensk partystad är Båstad. Där har det räckt med dialog mellan myndigheter och krögare, och kommunen markerar på årligen återkommande möten med branschen att champagnesprut inte är förenligt med god ordning.
- Det är inte längre ett stort problem för oss. De flesta krögare tyckte att det var ett otyg eftersom det fördärvade inredningen, berättar Per-Martin Boklund, alkoholhandläggare i Båstad kommun.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!