Centern kräver statlig högskolegaranti

På samma sätt som med färjetrafiken behövs en gotländsk uppslutning för högskolan på ön. Det anser Centerpartiet på Gotland, som nu formulerat de krav som behöver ställas.

Bra engagemang. Riksdagsmannen Emil Källström (C) tycker det är bra att Lars Thomsson och partivännerna på Gotland engagerat sig för högskoleutbildningen på ön. De krav man ställer är kloka och väl avvägda, tycker han.Foto: Henrik Radhe

Bra engagemang. Riksdagsmannen Emil Källström (C) tycker det är bra att Lars Thomsson och partivännerna på Gotland engagerat sig för högskoleutbildningen på ön. De krav man ställer är kloka och väl avvägda, tycker han.Foto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

Gotland2012-01-26 04:00

Centerpartisterna ville helst ha en självständig högskola på ön. Efter det att Högskolan på Gotland och Uppsala universitet i december undertecknade en avsiktsförklaring om samgående har partiet ändrat inriktning för att värna högskoleutbildningen.

Nu är fokus riktat mot riksdagen. Det krävs ett riksdagsbeslut för att avveckla Högskolan på Gotland. Partiet arbetar nu hårt för att riksdagen i sitt beslut ska garantera fortsatt högskoleutbildning på ön, även efter det att samarbetet med Uppsala universitet inletts.

- Vi vill ha garantier för att utbildning och forskning framöver sker på minst 2001 års nivå. Dessutom vill vi att Campus Gotland ska vara en aktör i det regionala utvecklingsarbetet, på samma sätt som högskolan är nu, säger Lars Thomsson.


Väl avvägda krav
De kraven fick riksdagsmannen Emil Källström (C) med sig hem efter besöket på Gotland i går.

- Det är bra att partiet är så aktivt i frågan. Jag tycker de krav man ställer är kloka och väl avvägda, säger Emil Källström som är suppleant i utbildningsutskottet.

För Lars Thomsson räcker det inte bara med det egna partiets engagemang. Han vill ha en bred uppslutning för högskoleutbildningen på ön. De garantier som Centerpartiet kräver borde alla partier på ön kunna ställa sig bakom.

- Alla måste ställa upp. Det är precis som med färjefrågan, säger Lars Thomsson.

- Ett lokalt engagemang är avgörande för att samarbetet med Uppsala ska bli bra, tycker Emil Källström.


Starkt varumärke
En nackdel med att gå samman med Uppsala universitet är att Högskolan på Gotland mister sin självständighet. Men Lars Thomsson ser ändå fördelar:

- Uppsala universitet är ett starkt varumärke som kan locka både studenter och lärare till Gotland. Och med en stor organisation blir det lättare att kapa en del kostnader.

Efter ett samgående blir Gotland en försvinnande liten del av Uppsala universitet. Även om ön får garantier om nivåerna för utbildning och forskning tycker Lars Thomsson att Gotland ska ha en representant i universitetets styrelse - konsistoriet. Den frågan är dock ett ärende för regeringen, som utser ledamöterna efter förslag från lärosätet.


Gemensam protest
Högskolan på Gotland har i likhet med andra högskolor fått minskat anslag för 2012. För Gotlands del 11 miljoner kronor, som kan leda till att 17-19 tjänster försvinner.

På andra håll har man reagerat över neddragningarna. Den här veckan skrev regionledningarna i Dalarna, Gävleborg, Blekinge och Jönköping en gemensam protestskrivelse till utbildningsminister Jan Björklund. Gotland var inte med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om