Själv kör han en VW biofuel, som han tankar med biogas hemma i Uddevalla.
- Vi sorterar hushållsavfallet i gröna och röda påsar. Den gröna som är komposterbar rötas i en stor biogasanläggning. Hela Trollhättans busspark körs på gas från rötat hushållsavfall. Det känns bra, tycker han.
Gotlands kommun beslutade nyligen om en ny energiplan. Målet är att ön ska vara kvitt fossila bränslen till 2020. När Stefan Edman jämför den med Oljekommissionens förslag är han nöjd.
- Planen är bra. Men ni har några stora utmaningar att klara av framöver, säger han.
Kommunal bilkampanj
Största utmaningen gäller bilparken. Bilarna måste bli bränslesnålare, samtidigt som en övergång till alternativa bränslen påbörjas.
- Kommunen borde samarbeta med bilhandlarna och marknadsföra snålare bilar. Satsa på dieselbilar, de är 30 procent snålare än bensinbilarna, föreslår Stefan Edman.
Uppvärmningen av hus är en annan utmaning. Stefan Edman tycker att kommunen ska kräva att alla nybyggnationer är så kallade passivhus - som klarar uppvärmningen utan att man behöver tillföra energi.
- Det finns andra kommuner som ställer sådana krav. Man kan även kräva att nybyggda hus förses med solfångare, säger han.
Även industrin måste ställas om.
- Cementa förbrukar hälften av öns energi. Ska man göra rättvisa jämförelser bör man bortse från fabriken, men man måste ändå ställa hårda krav på Cementa att använda miljövänliga bränslen, säger Stefan Edman och tillägger:
- Även annan industri kan böra mycket för att minska energiförbrukningen.
Oljekommission nämnde knappast färjetrafiken i sin slutrapport.
- Det saknas alternativa bränslen. Jag tycker inte heller att det är rimligt att tvinga färjorna att gå långsammare för att utsläppen ska minska.
Nej till gasledningen
Oljeprospektering på norra Gotland och gasledningen i Östersjön är två aktuella energifrågor. Stefan Edman säger nej till båda.
- Ska oljan avvecklas så ska vi inte börja leta efter ny. När det gäller den fossila gasen tycker jag att den infrastruktur som redan finns ska användas. På västkusten importerar vi gas från Danmark och Norge. Gasen är trots allt bättre än oljan. Men investera i nya gasledningar ska vi inte göra, för den ryska gasen kommer att tränga undan satsningarna på biobränslen.
Lika hårt som Gotland satsar på turismen borde ön satsa på att bli ett energilandskap, tycker Stefan Edman. Vindkraften finns redan här, den skulle kunna kompletteras med en satsning på solceller.
- Sverige är världsledande på forskningen kring solceller. I dag finns bara två fabriker, en i Arvika och en i Gällivare. Gotland skulle kunna bygga en fabrik samtidigt som högskolan profilerar sig kring förnyelsebar energi.