Bygglov gavs redan 2000

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2010-05-22 04:00
Åtta gånger har olika myndigheter varit positiva till ett höghus vid Snäck - och en gång har byggnadsnämnden till och med beviljat bygglov.
GA har granskat hur höghusplanerna hanterats av myndigheterna sedan idén presenterades första gången för 20 år sedan.
Något höghus fanns inte med när kommunen på 1970-talet förberedde storsatsningen vid Snäck. Det dök i stället upp i början av 1990-talet som en möjlighet att förbättra de ekonomiska förutsättningarna för den problemtyngda verksamheten.
I den detaljplan som antogs 1991 fanns utrymme för ett hotell med 120 rum (samt även möjlighet att bygga en kongresshall).
Detaljplanen fick en ordentlig prövning, eftersom den överklagades ända upp till regeringen. Men alla - byggnadsnämnden, kommunfullmäktige, länsstyrelsen och regeringen - var positiva. (I fullmäktige ville dock miljöpartiet och vänsterpartiet avslå planen.)
I enlighet med den planen beviljade byggnadsnämnden i april 2000 bygglov för ett hotell med glasade fasader, tio våningar högt. Men hotellbygget påbörjades aldrig. I stället reviderades detaljplanen för att ge möjlighet för åretruntboende vid Snäck.
- När planen gjordes om hade byggnadsnämnden en diskussion om höghuset, men nämnden var helt enig när man tog beslut om detaljplanen, säger Monica Tingström som var med om att ta fram planen.
Även den detaljplanen, som kommunfullmäktige antog i november 2000, överklagades. Återigen sade både länsstyrelsen och regeringen ja till planen, som vann laga kraft 2002.

Bakom överklagandet låg Snäckgärdsbadens Fastighets AB, Lennart Mörkfors, som ansåg att åretruntboende skulle äventyra restaurang- och nöjesverksamheten.
Sedan dess har han svängt. Det är Snäckgärdsbadens Fastighets AB som ligger bakom det höghus som nu planeras, och den här gången handlar det inte om ett hotell utan om bostadsrätter för permanentboende. Lennart Mörkfors har tillsammans med Hökerum Bygg AB tagit fram ett förslag med ett hus i tolv våningar med plats för upp emot 150 lägenheter.

Sedan byggplanerna blivit kända har protester hörts från flera håll, först grannar och nu senast från landshövding Cecilia Schelin Seidegård.
Och det är fullt möjligt att stoppa höghuset. I kommande bygglovsprövning gäller detaljplanen. Men det finns möjlighet att frångå den ändå eftersom förslag i en plan måste vara genomförda eller påbörjade inom en viss tid, i de flesta fall fem år från det att planen vunnit laga kraft. I fallet med Snäck har det gått åtta år sedan planen antogs, så genomförandetiden är passerad med råge.
De enda dubier som finns är det moraliska ansvar kommunen kan tänkas ta. Att återta en byggrätt innebär att fastigheten minskar i värde, med i det här fallet stor förlust för tomträttsinnehavaren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om