Bygglov för varenda åtgärd
Nu blir det byggordning i Visby innerstad.Ska du byta fönster, måla om eller putsa fasaden måste byggnadsnämnden först godkänna valet av material och utformning. Varje liten åtgärd eller förändring kräver bygglov.
planenligt. En detaljplan med byggnadsordning för Visby innerstad har tagits fram av byggnadsantikvarie Maria Hallberg och biträdande stadsarkitekt Lars Grönberg.
Foto: Tommy Söderlund
- Det här är ingen onödig byråkrati. Vi har något att tillföra, säger Lars Grönberg, biträdande stadsarkitekt som tillsammans med byggnadsantikvarie Maria Hallberg och Jörgen Renström arbetat fram planen.
Bygglov över disk
Skydda stadens karaktär och säkerställa kulturvärdena, är syftet. Det ska gå till så att fastighetsägarna alltid tar kontakt med stadsarkitektkontoret vad som än ska göras och diskuterar planerna.
- Bygglov över disk, kallar Lars Grönberg det och berättar att det gäller för alla mindre förändringar.
- Det blir gratis.
Målet är att få bättre kontroll på fastighetsägarna. Redan i dag styr byggnadsnämnden över de stora förändringarna på fastighetsbeståndet.
- Det är de små stegens tyranneri som gör att man till slut inte känner igen sin stad. Ett exempel kan vara fler och fler energifönster som inte alls hör hemma i innerstaden. Med den nya ordningen kan sådant otyg stoppas, säger Lars Grönberg.
- Det har funnits ett generellt förvanskningsförbud tidigare också men det har varit för luddigt, säger Maria Hallberg.
- Tidigare har vi bedömt från fall till fall. Det har inte funnits någon stadsplan alls och det har inte framgått vad man får göra och inte göra.
Friggebodar undantaget
Nu blir det glasklart. Vare sig du vill byta färg på fasaden, sätta in nya fönster och dörrar, större paraboler, luftkonditioneringsaggregat och luftvärmepumpar på fasader, ändra på staket, plank och grindar, gator eller sätta upp lyktstolpar ska du få vägledning i byggnadsordningen.
Den enskilde får inte avgöra något på egen hand som rör exteriören, men ett enda undantag.
- Friggebodar är fortfarande fritt att sätta upp enligt reglerna, men vi vill att de bara ska få vara 10 kvadratmeter stora, inte 15 som nu, säger Lars Grönberg.
I detaljplanen och byggnadsordningen finns massor av information om Visby med kartor som visar hur staden växt fram.
- Innerstan avspeglar 900 års byggande och det finns hus från alla århundraden, berättar Maria Hallberg.
Fem obebyggda tomter
I dag finns 276 byggnadsminnen och över 500 unika bulhus från 1700-talet men också fem tomter som ännu inte är bebyggda.
- Det är inte omöjligt att tänka sig ett nytt hus med modernt formspråk, men det måste anpassas till traditionella material, säger Lars Grönberg.
Detaljplanen som reglerar vad, hur och var man får bygga, är ett pilotprojekt med tanke på att det gäller en stad som redan är uppväxt. Sådana finns bara i några andra gamla städer.
Någon gång i vinter tar kommunfullmäktige ställning till detaljplanen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!