Bygger stallar för 800 slaktsvin

Brist på slaktsvinstallar gör att omkring 2 000 gotländska smågrisar står i kö och hittills i år har 1 620 smågrisar fått fraktas med färjan till fastlandet i stället för till slakteriet i Visby.
­ Det finns ingen balans mellan slaktsvin och smågrisar. Det har varit så hela det här året, säger Ingrid Danielsson, ansvarig för slakttillförseln vid Swedish Meats i Visby.

Gotland2003-12-18 04:00
Under år 2000 byggdes det en hel del nya stallar för smågrisar. Men antalet nya slaktsvinplatser har inte ökat i samma takt. Omkring 7 000 platser har tillkommit under de senaste åren. Samtidigt har antalet suggor utökats med 900.
­ Ja, det byggdes för mycket smågrisstallar år 2000. För att få balans måste fler slaktsvinstallar byggas. En byggs nu och står klar efter nyår. Sedan kan två till stå klara i slutet av nästa år. Då kan det nästan bli överskott på platser. Gotland är ju en liten region så det är svårt att få det att gå jämnt ut, säger Ingrid Danielsson.
<span class=MR>Priset ner 20 öre</span>
Inom Swedish Meats finns en målsättning att höja slaktsvinspriset. Men än så länge är det tvärtom. Så sent som i måndags sänktes priset med 20 öre kilot till tio kronor jämnt. Ett pris på 11,50 kronor skulle behövas för att få lönsamhet för producenterna. Under förra året var det brist på smågrisar. Hade priset hållit sig, då hade det kanske gått bra, tror Ingrid Danielsson på Swedish Meats.
­ Men det gjorde det inte och i måndags sänktes avräkningspriset med 20 öre till tio kronor blankt. För många går verksamheten nu med förlust, säger Ingrid Danielsson.
Lite nervöst är det därför för Kaj (som i går var på kurs på Lövsta) och Elisabet Österberg vid Häffride i Burs, som har satsat på ett nytt slaktsvinstall med plats för 800 grisar. Stallet ska börja användas i januari efter de kommande helgerna.
<span class=MR>Inget lätt beslut</span>
­ Vi har varit på gång länge med att göra den här satsningen. Men det har inte varit lätt att ta beslutet att bygga med tanke på att slaktsvinpriset har gått ner, säger Elisabet Österberg.
­ En stor orsak till bygget av det nya stallet är att försäljningen av gårdens spannmål till Lantmännen lönar sig väldigt dåligt, säger Kaj Österberg. därför använder han i stället spannmålen till grismat i stället.
Driften sköts genom ett aktiebolag där Kaj, hans bror Ove och deras föräldrar är delägare. Korna har man tidigare gjort sig av med. Satsningen är nu helt inriktad på grisar samt på odling av sockerbetor och potatis.
Sedan tidigare finns på gården ett äldre slaktsvinstall med 300 platser. Men det var i ett sådant skicka att det inte var lönsamt att bygga om. I stället blev det ett nybygge, som i sin tur kan byggas till om utvecklingen blir den rätta.
­ Vi har ett mellangårdsavtal med grannen och tanken är att även ha ett sådant avtal för det nya stallet. Det är ju många smågrisar som står på kö och vill in i det nya stallet, säger Eva Österberg.
Normalt så har man grisarna i slaktsvinstall under 3-4 månader. Vid Häffride i Burs kan man från andra veckan i januari samtidigt ha 1 100 grisar. Det gör att man under ett år kan ta emot cirka 3 500 smågrisar.
<span class=MR>Dåliga lönsamhet</span>
Att man nu måste skicka smågrisar till fastlandet därför att det inte finns tillräckligt med slaktsvinstallar bero på den dåliga lönsamheten. Därför har intresset mattats för att satsa på slaktsvinstallar. Det här är förstås en märklig situation för Swedish Meats som tidigare har kritiserat att man i stället för att leverera till slakteriet i Visby har sålt sina djur till slakterier på fastlandet. Bristen på slaktsvinstallar är ingen lokal företeelse på Gotland. Inom Swedish Meats i hela landet finns 20 000 smågrisar överstående. På Gotland är kön 2 000 och hittills i år har alltså 1 620 av 50 000 gotländska smågrisar fått ta färjan.
När stallet i Burs öppnas i nästa månad så minskar smågriskön kraftigt. Men sedan blir det samma visa igen, med transport av smågrisar till fastlandet, tror Ingrid Danielsson. Först i slutet av nästa år, om det blir så att ett par stall till byggs, då kan man klara alla smågrisarna på Gotland. Ännu är det dock osäkert om de byggs.
Golvvärme. Det nya slaktsvinstallet har en golvvärmeanläggning. Smågrisarna är extra ömtåliga den första tiden och behöver ha det varmt och skönt.
Slaktsvinstall. Vi har varit på gång länge med att göra den här satsningen. Men det har inte varit lätt att ta beslutet att bygga med tanke på att slaktsvinpriset har gått ner, säger Elisabet Österberg
Flytande foder. Genom rörledningar kommer flytande foder till grisarna. Maten blandas till i ett foderkök som finns i det gamla slaktsvinstallet och fodret förs sedan därifrån genom rörledningar till nya stallet. Som en del i fodret har man hittills använt sig av vassle från Stånga mejeri. Men tyvärr så är det slut med detta i februari då mejeriet läggs ner.
Ny hall. Elisabet Österberg och svärfar Martin Österberg samt Elisabets pappa, Göte Forslund med borrmaskin i högsta hugg, ses här i glatt samspråk i det nya slaktsvinstallet. Foto: ROLF JÖNSSON
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om