Byggare dömda efter att ha tappat plastrulle på kvinna
De två hantverkare som på en byggarbetsplats kastade ut en tung plastrulle från en balkong så att den träffade en kvinnlig plattsättare i huvudet dömdes i går för grovt vållande till kroppsskada.
Från en balkong på andra våningen skulle de gemensamt kasta ner en plastrulle på elva kilo. De misslyckades dock genom att rullen när den svingades slog i balkongtaket ovanför och därför föll rakt ner.
Frakturer
Där träffade rullen kvinnan, som bar skyddshjälm, i huvudet.
Hon ådrog sig bland annat frakturer på nack- och bröstkotor, hjärnskakning, kompressionsskada på ryggraden, avslagen framtand, tinnitus, dubbelseende och sårskador. Hon är fortfarande sjukskriven efter händelsen.
De båda gick med på de faktiska omständigheterna men nekade till brott. Det fanns inte något förbud mot att kasta ut föremål från balkongen och det var inte något medvetet risktagande, hävdade de bland annat.
Men de var medvetna om att ska material slängas ner ska det vara avspärrat med en vakt nedanför.
Ansatta
Under rättegången berättade duon att de på arbetsplatsen ständigt var utsatta från byggföretagets arbetsledare som ansåg att de och deras material var i vägen. Det var därför de skulle ta bort även den obrutna rulle som de sen kastade över balkongräcket i stället för att bära ner.
Gotlands tingsrätt konstaterar dock att männen varit medvetna om att det var olämpligt och farligt att kasta ut byggmaterial från balkongen och att det var deras eget beslut. Risktagandet var av allvarligt slag och att slänga ut ett tungt föremål från två trappors höjd på en byggnad som det rör sig mycket folk nedanför kan till och med innebära risk för livsfara. Ett medvetet risktagande av så allvarligt slag att brottet bedöms som grovt.
De båda, tidigare ostraffade, döms därför för grovt vållande till kroppsskada. 37-åringen till villkorlig dom och 70 dagsböter á 50 kronor och 49-åringen till villkorlig dom och 70 dagsböter á 210 kronor.
Oaktsamhet
Den svårt skadade kvinnan hade yrkat 10 000 kronor i skadestånd för kränkning men får inte någon ersättning. Detta för att det de båda döms för är ett så kallat oaktsamhetsbrott. För att få skadestånd för kränkning vid ett sådant skall omständigheterna vara så försvårande att de skadevållandes handling närapå är gjord i avsikt att skada.
Det gäller inte i detta fall, anser Gotlands tingsrätt. Kvinnans skador är förvisso allvarliga men kan inte sägas ha blivit begångna genom en gärning som varit i närheten av uppsåtlig. Även om beslutet att kasta ut rullen varit en medveten och då uppsåtlig handling så har olyckan berott på ren oaktsamhet bestående i en felbedömning av hur kastet skulle gestalta sig.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!