"Bygg ett skydd om ni går vilse"
På Terra Novaskolan fick eleverna i årskurs ett under torsdagsförmiddagen gå ut i skogen för att lära sig hur man klarar sig vilse i naturen.
Foto:
Skydd
Per-Inge Kolmodin från civilförsvarsföreningen står bredvid och berättar för barnen om att det är viktigt att bygga upp ett skydd när man har gått vilse i skogen. Eftersom det skyddar oss mot regn och ger oss värme.
Det är också viktigt att man stannar kvar på ett ställe och inte "irrar omkring som en galen höna". Man bör även lägga ut markeringar, till exempel tre pinnar bredvid varandra som betyder "jag behöver hjälp".
Barnen får också lära sig att genom att hänga konstiga saker i träden och föra oväsen så underlättar man för polisen och andra människor som letar.
Civilförsvarsföreningen är uppdragsgivare åt Räddningsverket som har skapat projektet "Hitta Vilse" som riktar sig till barn mellan fyra och tio år. Utbildningen "Hitta Vilse" är gratis och tillsammans med sina fyra kollegor kommer Per-Inge Kolmodin från civilförsvarsföreningen att åka runt på Gotlands olika förskolor och fritidsgårdar för att lära barnen om "Hitta Vilse" .
- Det är viktigt att vi är rädda om barnen. Varje dag går två barn i Sverige vilse, säger Per-Inge Kolmodin.
Projekt "Hitta Vilse" grundar sig på en saga om en pojke vid namn Vilse som går vilse i skogen men som sedan hittas av polisen. I historien gör Vilse viktiga saker som man ska göra om har tappat bort sig i naturen.
- Efter att jag har berättat historien om Vilse så går vi tillsammans ut i naturen och gör det som Vilse gjorde. På så sätt lär sig barnen genom att själva göra det, berättar Per-Inge.
När undervisningen är över får alla barn ett diplom som visar att de har lärt hur man ska göra när man har gått vilse i naturen.
Ring polisen
Per-Inge menar att det är viktigt att civilförsvarsföreningen finns som pedagogiskt kan lära barnen hur man klarar sig om man har är vilse.
- Lika viktigt är det att man lär barnen att det inte finns någonting farligt i skogen och att det alltid är någon som kommer att hitta en. Som förälder bör man aldrig tveka om att ringa polisen, om man inte hittar sitt barn, då barn har en hög prioritering hos polisen.
Per-Inge berättade också för barnen om Sebastian Hedman Eriksson tio år från Jokkmokk, i Norrland, som kom bort från sin skolklass förra månaden.
Och tack vare hans överlevnadskunskaper hittade poliserna honom oskadd. Genom att berätta Sebastians historia visar Per-Inge att det eleverna lär sig är viktigt.
Krama om ett träd, stanna där du är.
Gör markeringar genom att hänga upp ovanliga saker i grenar eller lägg ut pinnar på ett speciellt sätt.
Bygg en koja, det skyddar mot kylan.
Gör ljud och för oväsen.
Försök inte hitta själv. Stanna kvar där du är polisen eller någon anhörig kommer att hitta dig.
Gör markeringar genom att hänga upp ovanliga saker i grenar eller lägg ut pinnar på ett speciellt sätt.
Bygg en koja, det skyddar mot kylan.
Gör ljud och för oväsen.
Försök inte hitta själv. Stanna kvar där du är polisen eller någon anhörig kommer att hitta dig.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!