Bygden fick en hel gård till skänks
Vad gör man om man får en hel gård i gåva?- Tackar och tar emot - och sätter igång att jobba.Fred Klingvall, ordförande i hembygdsföreningen för Östergarn och Gammelgarn, hoppas att många frivilliga händer skall ta sig an gården vid Rodarve som föreningen något överraskande fått till skänks.
hembygdsgård. Rodarve i Östergarn, gården som hembygdsföreningen fått till skänks och nu skall bli hembygdsgård.
Foto:
Egentligen i första hand till Gotlands Hembygdsförbund, men när det tackade nej så stod den lokala hembygdsföreningen i andra hand och fick därmed ta över allt med byggnader, inventarier, mark och allt.
- En överraskning, medger Fred. Jag besökte ofta Tore när han sista tiden bodde på Östersol. Han pratade mycket om ditt och datt, men sa inte ett ord om att han skrivit gården på hembygdsföreningen.
Gott om utrymme
Ingen dålig gåva, alltså. Enligt uppgift skall den äldsta delen av manbyggningen vara från mitten av 1600-talet, men det vill byggnadsvårdaren Stefan Haase inte riktigt tro på.
- Den gotländska landsbygden har faktiskt inga stenhus från 1600-talet med undantag av delar av Klints i Othem. Men nedervåningen vid Rodarve kan mycket väl vara från 1700-talet och sen påbyggd med en andra våning längre fram.
Men gott om utrymme finns det. Framför manbyggningen står två flyglar, varav den ena är särskilt intressant, det finns flera uthus som en gammal smedja och en 40 meter lång ladugård som kan rymma mycket av hembygdsföreningens samlingar.
- Hittills har vi hyrt en lagård vid Fackle för en del av våra samlingar, men nu tänker vi flytta dem hit. För det är vad vi tänker att använda Rodarve till - som en hembygdsgård, berättar Fred Klingvall.
Det kommer att kosta
Övervåningen av manbyggningen skall man dock använda för uthyrning, och marken arrenderas ut - för man behöver så många inkomster man kan få. Det kommer nämligen att kosta en rejäl slant att få gården i stånd och att sköta den.
Dränering och byte av värmesystemet är bara några exempel. Så Fred Klingvall hoppas på många frivilliga insatser.
- Det var i alla fall 50-60 personer som på årsmötet sträckte upp händerna för att visa att de var beredda att ställa upp ideellt, säger han optimistiskt.
Att återställa huset i gammalt skick är knappast möjligt. Till exempel är gamla köket/kammaren i nedervåningen ombyggd till badrum, och bara en och annan detalj finns bevarad från äldre tid.
Till Tores minne
Men visst finns goda möjligheter för föreningen att här få en trivsam föreningsgård med stora utrymmen och i fin miljö. De juridiska detaljerna för övertagandet är visserligen inte helt avklarade, men det ses som en formsak, och föreningen har redan börjat rydda och plocka i utrymmena. Och samlats här för att spela schack.
Fred förklarar:
- Schacklubben har använts Tores hus för sitt schackspel i kanske 35 års tid, och nu har vi beslutat att fortsätta med det. Och vid har satt upp ett särskilt vandringspris till Tores minne.
Det är han värd.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!