Bygdebiografer på Gotland hotas

Enligt ett förslag från kulturdepartementet ska bara biografer med minst 50 föreställningar per år kunna söka digitaliseringsstöd hos regeringen. Det innebär att många bygdebiografer på Gotland inte kommer att ta del av pengarna.– Det blir slaget mot de små biograferna, säger Erik Hoffstedt vid folkbion i Katthammarsvik.

Foto:

Gotland2011-07-21 04:00

Amerikanska filmproducenter har bestämt sig för att bara göra film i 2K – ett högupplöst digitalt format – och kräver därför att biograferna som vill ta del av filmerna har en utrustning som klarar av formatet.
I april i år var det bara omkring 20 procent av Sveriges biografer som uppfyllde kraven och regeringen beslutade därför att påbörja en satsning för att digitalisera landets biografer under 2011.
I satsningen ska ett stöd på 60 miljoner kronor fördelas mellan biograferna. Men enligt ett förslag från kulturdepartementet ska endast biografer som visar minst 50 föreställningar per år kunna söka digitaliseringsstödet, vilket sållar bort många av bygdebiograferna på Gotland.
– Få av landsbygdsbiograferna har det, säger Erik Hoffstedt.
Små chanser
Han berättar att biograferna i När, Garda, Sudersand och Katthammarsvik har runt 20 föreställningar per år. Burgsvik och Hemse ligger kring 35–40.
– Det innebär att de här biograferna har väldigt små chanser att överleva, säger Erik Hoffstedt.
– Enda chansen är att köra smalare film, men man missar helt de amerikanska filmerna, som är de publikdragande.
Hoffstedt tror dock att biograferna i Hemse, Klintehamn och Fårösund kan ha en chans att leva upp till kraven.
– De har befolkningsunderlaget för att kunna visa 50 filmer om året, säger han.
Vad händer med de övriga?
– Det är inte rimligt att tro att vi ska få stöd, och då innebär det att vi får slå igen i brist på film.
Mörkare på vischan
Hur känns det?
– Dystert. Det blir en fyrvåg som slocknar på landsbygden. Det blir mörkare på vischan.
Regionen är medveten om problematiken för bygdebiograferna.
– Det är ett nationellt problem och alla kommuner sitter i samma båt när det gäller de små biograferna. Vi för en dialog med statens kulturråd och SKL, Sveriges kommuner och landsting, om hur vi ska lösa problemen, säger Region Gotlands kultur- och fritidsdirektör Maria Modig.
Hon berättar även att Film på Gotland har tagit på sig uppgiften att se över situationen.
– De har tittat på om vi kan köpa in en mobil projektor som biograferna kan använda tillsammans. Utrustningen kostar en del, men vi ska försöka få fram en så bra lösning som möjligt, säger Modig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om