Butiker går ihop mot snatterier

Anmälda snatterier på Gotland har ökat med 150 procent jämfört med i fjol.Nu ska trenden vändas. I bräschen går polisen, företagare - och idrottsföreningar.

Foto:

Gotland2008-08-23 04:00
I fjol anmäldes 113 snatteribrott på Gotland. Hittills i år är siffran 282, en ökning på i runda slängar 150 procent - och då återstår ändå fyra månader av året.
Under våren har en grupp bildats med represenanter från butiksägarna i Visby och från polisen, och målsättningen är glasklar: butiksägarna ska bilda sig en samsyn på snatterier och alla snatterier ska polisanmälas. Det ska skapas en gemensam front mot snatterierna.

Många ungdomare
Paul "Dino" Larsson är en av initiativtagarna.
- Jag vill inte peka ut någon grupp, för snattare finns i alla samhällsgrupper. Men just den gångna våren har vi märkt att det är väldigt mycket ungdomar som snattar. Och där man kan påverka mycket är då i skolan och i föreningslivet, säger Paul "Dino" Larsson, som därmed vill att företagarna ska inleda samarbeten med dels skolan, dels idrottsföreningar.
- Det här slår mot hela samhället, och vi måste visa att vi inte accepterar snatteri. Vi företagare skulle kunna föreläsa i skolorna om snatteri och stöld och hur det påverkar, resonerar han.

Snatteriparagraf
Paul Larsson, ägare av Ica Maxi i Visby, har nu inlett ett nytt sätt att arbeta mot snatteri.
Han jobbar för att de idrottsföreningar som hans företag sponsrar, ska införa ett slags nolltolerans även mot snatteri/stöld för sina medlemmar.
Endre IF, Visby Roma och Visby IBK är tre föreningar som nu aktivt stödjer antisnatteri-arbetet och vars sponsoravtal med Ica Maxi numera också innehåller en paragraf om snatteri/stöld.
Det innebär att om någon av föreningens medlemmar upptäcks som snattare, kan sponsorpengar till klubben dras in.

Viktig uppfostran
Innebandyföreningen Endre IF skrev på ett sådant sponsoravtal för bara några dagar sedan.
- Vi gillar initiativet och vill medverka till arbetet mot snatteri, fastslår Harald Hoffman, ordförande i föreningen.
Är det viktigt för klubben att ha ett sådant avtal?
- Nej, inte för klubben i sig, men om vi kan delta i att uppfostra ungdomar och tala om att sånt som snatteri är inte okej, då är vi gärna det, säger Harald Hoffman.

Trendvändare
Antisnatteri-arbetet kommer kanske inte ha någon effekt omgående, men på sikt hoppas Paul "Dino" Larsson nå märkbara resultat.
- Jag vill vända trenden. Tänk att kunna säga att gotländska ungdomar är de ärligaste i Sverige, säger Paul "Dino" Larsson.

Som snatteri räknas de brott då någon olovligen tar varor för ett värde av max 800 kronor. Straffet för snatteri är böter eller fängelse i högst sex månader.
Tillgrepp till ett värde över 800 kronor räknas som stöld.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om