Butiker dras med när krogar fuskar

Till den 1 januari nästa år är så gott som alla restauranger och butiker i landet tvungna att skaffa nya kassaregister - plus en "svart låda" som är godkänd av Skatteverket.Och det är till stor del erfarenheterna från krogfusket på Gotland som ligger bakom den nya riksomfattande lagen.

PÅTVINGAD. Gun-Britt Pettersson på Ringmurens hemslöjd har haft sitt kassaregister i tio år och hade inte tänkt byta det än. Nu får hon räkna med minst 15 000 kronor för ett certifierat system. "Det är ganska mycket för något man blir påtvingad. Det slår hårt mot många småföretagare", anser hon.

PÅTVINGAD. Gun-Britt Pettersson på Ringmurens hemslöjd har haft sitt kassaregister i tio år och hade inte tänkt byta det än. Nu får hon räkna med minst 15 000 kronor för ett certifierat system. "Det är ganska mycket för något man blir påtvingad. Det slår hårt mot många småföretagare", anser hon.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2009-01-14 04:00
Omkring 200 000 företagare runt om i landet med kanske upp emot en miljon kassaregister berörs när den nya lagen om kassaregister börjar gälla vid nästa årsskifte.
Det mest kännbara blir att de flesta tvingas investera i dels ett kassaregister och dels i en kontrollåda, som båda ska vara certifierade av Skatteverket. Kostnaden lär ligga på minst 15 000 kronor per register plus låda.

1 000-2 000 berörs
Dessutom blir det krav på att så gott som alla som säljer för mer än fyra basbelopp om året (för närvarande drygt 170 000 kronor) måste ha ett register. Fram till årsskiftet är det bara restauranger med utskänkningstillstånd som har krav på kassaregister.
Hur många som berörs på Gotland är oklart - Skatteverket har ingen sådan statistik. Uppskattningsvis rör det sig om mellan 1 000 och 2 000 företagare.
Per Arvidsson på Casio Center Gotland har en stor del av marknaden för restauranger, kiosker och små till medelstora butiker med ungefär 800 kassaregister igång under högsäsong.
- Min uppskattning är att 15 procent av dem klarar sig med en uppgradering medan hela 85 procent måste bytas ut. Ett komplett system, med kontrollbox, kostar från 15 000 kronor och uppåt för en kiosk, och 20 000 kronor och uppåt för ett restaurangregister.
- Vi börjar leverera de första i februari, och halva oktober, hela november och hela december är redan uppbokade för leveranser, säger Per Arvidsson.

Fusk för 120 miljarder
Bakgrunden till den nya lagen är att det fuskas en hel del med redovisningen inom detaljhandel och restaurangnäring. Det talas om oredovisade intäkter på upp mot 120 miljarder kronor om året i Sverige.
- Vi har upptäckt många manipulerade kassaregister, säger Rolf Öström, kriminalinspektör på Ekobrottsmyndigheten.
- Fungerar de här nya registren som det är tänkt så kommer det att få effekt. Det visar erfarenheterna från personalliggarna, det har kommit in många skattekronor sedan de infördes.

Slippa osund konkurrens
Förutom att komma till rätta med fusket och få in mer skatteintäkter är målsättningen att de företagare som sköter sig ska slippa drabbas av osund konkurrens.
- Företagare som vill göra rätt för sig säger att det är svårt att klara sig om andra fuskar, säger Conny Svensson, riksprojektledare på Skatteverket.
- Jag har själv varit med flera gånger och granskat företag på Gotland. Där är det en oerhörd omsättning på kort i tid i många företag. Våra erfarenheter från Gotland ligger till stor del bakom den nya lagstiftningen, fortsätter Conny Svensson.
Några av de företagare som GT talade med under tisdagen är positiva till att fuskmöjligheterna begränsas, även om de beklagar den utgift som de nya kassaregistren innebär.
- Minst 15 000 kronor är ganska mycket pengar. Och de hade kunnat sätta omsättningsgränsen högre, tycker jag, säger Gun-Britt Pettersson, som äger Ringmurens hemslöjd i Visby.
- Jag har haft min kassaapparat i tio år och hade inte tänkt byta ut den så länge den fungerar!

För kort varsel
Maj-Britt Ahlberg driver Glassmagasinet i Visby hamn med fem kassaregister.
- Det blir kanske 100 000 kronor extra för mig. Det känns! Och jag tycker att ett års varsel är för kort tid, säger hon.
Maria Kullander Hedqvist hyr en stol på Frisörcompaniet i Visby.
- Jag tycker att det är bra, frisörbranschen har varit genomrutten i många år. Det är klart att det kostar en hel del med nya kassaregister, men det är bra om det blir sund konkurrens, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om