"Bullret ni hör är musik för oss"
Hur mycket flygverksamhet som än läggs ner inom försvaret så kommer Gotlandsbasen att finnas kvar så länge det finns verksamhet.Det säger Paul Olofsson, chef för F 17 G i Visby.Gotland har en stor fördel, ön är perfekt som utgångsbas för flygövningar. Här finns största övningsutrymmet, bästa luftrum och väderförhållanden.Och övningar hålls i stor skala den här veckan.Under veckan svarar tiotalet Jas 39 Gripen-plan för sammanlagt 400 starter/landningar.Det är lika mycket som under hela förra året.Många har säkerligen noterat bullret. Men allt har två sidor. Det här bullret ni hör är musik för oss, menar Paul Olofsson.
Det finns inte fler än fyra flygflottiljer kvar i landet, övriga tre är Luleå, Östersund och Såtenäs.
Men Paul Olofsson är således inte orolig för Visbybasens, med i dag 13 anställda, fortlevnad. Snarare tvärtom.
Gotland ligger mitt i Östersjön som ett hangarfartyg, det är perfekt för övningar. Vi har det största övningsutrymmet, det bästa luftrummet och bästa väderförhållanden. Här råder inga kollisioner med civil flygtrafik och det går att utföra övningar som inte kan göras över land. Med bara fyra flottiljer kvar växer betydelsen av Visby som övningsfält.
Vi har en liten men spetsig organisation.
Major Calle Wallberg, Skaraborgs flygflottilj, F 7 Såtenäs, är Gripenpilot och instruktör. Med sig har han 15 piloter samt lika många tekniker/markpersonal. Man har till och med egen meteorolog med sig, Anna Råhnängen, som sitter i tornet.
Jag följer med divisionen när den åker ut. Jag gör specialprognoser för pilotens pass och har en vädergenomgång. Man skall kunna flyga säkert och kostnadseffektivt.
<span class=MR>Åskområde</span>
Det senare innebär att piloten inte skall behöva flyga till ett område där han sedan inte får ut något av övningen.
I dag var det exempelvis åska i ett tänkt område så därför flyttades övningen till ett angränsande.
Samma datainformation skulle Anna i och för sig kunna få på hemmaplan i Västergötland men det råder också speciella meteorologiska förhållanden på Gotland, särskilt på våren, som kan bearbetas säkrare på plats.
Vi tränar överljudsövningar med stridsmoment inom ett jättelikt område runt Gotland. Planen kan flyga dubbla överljudsfarten men här flyger vi som mest mach 1,5 (mach 1 är överljudsfart) vilket är ca 1 800 km/t, berättar Calle Wallberg.
För att undvika ljudbangar som kan orsaka skador i form av sprickor på fastigheter och krossade rutor är man dock minst två mil från land och flyger över 6 000 meters höjd vid de aktuella hastigheterna.
Sex plan deltar i varje övningspass som omfattar ca 45 minuter.
<span class=MR>Övning</span>
Syftet med övningen, förutom själva pilotträningen, är att visa upp sig för andra länders iakttagare.
Det ger en signaleffekt utåt att vi visar att vi bryr oss om Gotland. Många tittar på vad vi gör via exempelvis signalspaning.
Stridspiloten Magnus Hagman sitter i basbyggnaden framför datorerna och utvärderar sitt senaste flygpass. Här avslöjas det mesta efteråt, som om det man ansåg var träff i luften också var det i verkligheten, ungefär som en slomovisad straffsituation i fotboll.
Vi övade två mot en på hög höjd. Nu ser jag flygplansrörelser och var jag har varit.
Utbildningen tar ca fem år. Själva flygningen lär man sig på tvåmotoriga SK 60. Sen följer taktisk utbildning och därefter Såtenäs där Magnus nu gjort ett halvår på Gripen. Han har 170 timmars flygtid i Jas bakom sig, flyger 8-10 pass i veckan. Och betyget på planet är mycket högt.
<span class=MR>Operativt</span>
Operativt är Jas världens bästa. 50 datorer/processorer finns i planet och systemen utvecklas hela tiden enligt nya rön.
Alla konkurrenter har i dag liknande utrustning. Och dagens medtävlare är främst amerikanska F 22 och europeiska samprojektet Eurofighter.
För de bullerstörda kan meddelas att efter denna vecka är det lugnt på övningsfronten till mitten av augusti men då är omfattningen inte lika stor som denna veckas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!