"Budgetläget är besvärligt"
Växeln är på plats. Vaktmästaren likaså. Och i måndags etablerade sig de fem första tjänstemännen från Riksantikvarieämbetet på Gotland.Men det kan dröja länge innan Riksantikvarieämbetet får full bemanning.
På plats. Tina Stenhoff, Lena Pettersson och Bengt Björkander är några av de första från Riksantikvarieämbetet som flyttat hit. De kom i måndags och håller till i Björkanderska magasinet i väntan på att nybygget ska bli inflyttningsklart.Foto: ROLF JÖNSSON
Foto: Rolf Jönsson
Det här kostar så mycket pengar för Riksantikvarieämbetet att man har tvingats att införa anställingsstopp mitt i processen med nyrekryteringar.
De 23 miljoner som myndigheten har tilldelats som en "flyttbonus" räcker inte för att täcka alla kostnader. Ska någon anställas så blir det ett beslut för högsta ledningen.
-Vi har ett ytterst besvärligt budgetläge och vi kan inte göra rekryteringar utanför vår budget, förklarar Anna Björkander som är kommunikationschef på Riksantikvarieämbetet.
Nästa vecka ska Riksantikvarieämbetet lämna in en begäran om extra medel för flytten till Gotland och det kommer att bli dessa budgetförhandlingar som avgör hur länge anställingsstoppet kommer att gälla.
Färre tjänster
Till Svenska Dagbladet säger riksantikvarie Inger Liliequist:
-Vi visste att det skulle kosta mycket pengar att flytta, men vi känner att vi måste markera gentemot regeringen att vi behöver mer pengar.
-Jag hoppas att vi snart får en signal om hur de ställer sig till detta så att vi vet vilka budgetförutsättningar som vi kommer att ha för 2009, säger Anna Björkander.
Av de 140 personer som arbetar inom de verksamheter som flyttas över till Gotland har 25 bestämt sig att att, åtminstone på prov, följa med till Gotland. Utöver dessa har man hittills nyrekryterat 43 personer. Hur länge det sedan kommer att dröja innan man är fulltalig vågar Anna Björkander inte sia om. Det hänger på budgetläget. Att hitta kompetent personal till tjänsterna på Gotland har man hittills inte haft några svårigheter med.
Framtidstro
Det kommer dock inte att handla om 140 tjänster när alla platser är tillsatta. I samband med flytten till Visby ser Riksantikvarieämbetet också över sin organisation och effektiviserar verksamheten där det går. Flera arbetsuppgifter, bland annat den grafiska formgivning som tidigare gjorts inom myndigheten, kommer att läggas ut på konsulter. Anna Björkander gissar att man så småningom kommer att ha mellan 120 och 130 anställda i Visby.
Växelpersonal och vaktmästare arbetar redan i Visby och i måndags flyttade de första tjänstemännen hit. Det var fem personer som arbetar med ekonomin som flyttade in i kontorslokaler på Björkanderska. Steg för steg kommer de att bli fler och fler och den 1 oktober är det dags för inflyttning i det nybyggda huset på A7-området.
Trots att utlokaliseringen till Gotland var ett ovälkommet beslut så råder en stor framtidstro inom Riksantikvarieämbetet:
-Det har varit tungt, men nu siktar vi framåt. Vi kommer till ett fint hus och det känns som att vi står inför en riktig nystart för hela verksamheten, säger Anna Björkander.
Bengt Björkander, som är controller och en av de första som flyttat till Visby håller med:
-Det här är riktigt, riktigt kul!
Ekonomiassistenterna Tina Stenhoff och Lena Pettersson som har pendlat mellan Gotland och Stockholm i många månader, är nöjda med att vara på plats och äntligen få arbeta där de faktiskt bor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!