Bruzelius: "Jätteviktigt att Gotland inte särbehandlas"

Inför den tredje storhelgen under pandemin har avbokningarna på färjorna succesivt minskat. "Vi är nere på en, i mina ögon, acceptabel nivå."

Foto: David Skoog

Gotland2020-05-15 20:30

Det var, trots en dramatisk minskning av antalet resenärer, en i huvudsak positiv bild som förmedlades av Destination Gotlands vd Christer Bruzelius under regionens presskonferens med anledning av coronapandemin.

Nästa vecka infaller Kristi himmelfärdshelgen, vilken är den tredje storhelgen sedan pandemin medförde reserestriktioner för svenskarna.

Enligt Christer Bruzelius var antalet resenärer under påsken cirka 90 procent färre än en vanlig påskhelg, under valborg var antalet 65-70 procent färre och som bokningsläget såg ut på fredagen kommer antalet resenärer vara 50-55 procent färre än vanligt under Kristi himmelfärd.

– Under påsken var det här akut, det var väldigt tätt inpå och det behövdes en stor insats, vilket ledde till att många gick ut offentligt och uppmanade folk att stanna hemma. I takt med att vi har lärt oss leva med pandemin så är vi nu nere på en, i mina ögon, helt acceptabel nivå, där folk tar sitt ansvar. 

Bokningsingången inför midsommar är betydlig lägre än normalt.

– Många väntar på vad Folkhälsomyndigheten kommer säga om sommarresandet. Det är jätteviktigt att Gotland blir behandlat som övriga landet, att det inte blir någon särbehandling. 

När andra destinationer vittnar om att bokningarna börjat komma igång, väntar svenskarna på FHM:s nya besked när det gäller Gotland.

– Men jag är optimistisk, här och nu signalerar mina kollegor att läget är stabilt och under kontroll, så även resandet. Vi hoppas att Folkhälsomyndigheten ska komma med en lättnad som gör att vi också kommer igång med bokningen.

Enligt DG befinner sig just nu cirka 4 500 personer på Gotland, utöver fast boende gotlänningar. Som det ser ut nu kommer ytterligare 5 000 personer att befinna sig på ön under Kristi himmelfärdshelgen. En normal sommar vistas cirka 65 000 personer på Gotland, utöver gotlänningarna, under toppveckorna 30 och 31.

Att besöksnäringen är viktig för Gotland och Gotlands välfärd, har konstaterats många gånger den senaste tiden. Även Destination Gotland är beroende av besöksnäringen.

– Besöksnäringen är ju resmålet! Vi säljer inte en resa som en resa i sig, det är resmålet som lockar. En livskraftig färjetrafik bygger på att vi har en stor turismnäring som vill nyttja fartygen, utöver vintertrafiken. Vi klarar oss inte på att ha en leva och bo-trafik, säger Christer Bruzelius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!