Per och Danne Wikström, Bröderna Wikströms, tilldelades priset bland annat för sina "spännande ekologiska charkprodukter där råvaran kommer från glada utegrisar".
– Wikströms är verkligen värdiga vinnare, de gör jättegoda produkter och jobbar för att sprida sin vision även utanför sin egen region, säger jurymedlemmen Tommy Myllymäki, vinnare av Kock-EM Bocuse d'Or 2014 ,i ett pressmeddelande.
Priset Årets mathjälte delades ut för andra året i rad under SM i Mathantverk, som hölls i samband med mässan Mat 2014 i Växjö. Bakom priset står tidningen Lantliv mat & vin och Eldrimner, nationellt resurscentrum för mathantverk, som båda haft representanter i juryn.
– Mathjältar för oss är eldsjälar som lagar och gör gott i alla bemärkelser på de bästa lokala råvarorna. Det gårdsnära, småskaliga mathantverket ligger oss extra varmt om hjärtat. Med sin härliga ambition att bli världsbäst på delikatesschark och sitt engagemang för etisk djurhållning känns Bröderna Wikströms som en självklar vinnare, säger chefredaktör Cecilia Lübeck.
Även Lilla Bjers gårdskrog i Västerhejde prisades. De fick ett silver i klassen Innovativt matverk för sina chokladfyllda körsbärstomater.