Brister i djurhållning på mjölkgård

En bonde kan få föreläggande från länsstyrelsen på grund av brister i djurhållningen. Bland annat upptäcktes brist på ordentliga liggplatser för djuren.

En gotländsk mjölkbonde hotas av föreläggande. Bilden är en genrebild tagen i ett annat sammanhang.

En gotländsk mjölkbonde hotas av föreläggande. Bilden är en genrebild tagen i ett annat sammanhang.

Foto: Henrik Montgomery / TT

Gotland2019-11-19 11:06

Länsstyrelsen har startat en utredning gällande om en gotländsk mjölkbonde ska få föreläggande angående brister som uppmärksammats på hens gård. Den 3 oktober genomförde länsstyrelsen en djurskyddskontroll på fastigheten. Under kontrollen kunde man fastslå att djurskyddslagstiftningen inte följts. Bland annat saknades båsavskiljare och båspallmattor, torr och ren liggplats saknades för vissa djur och mängden strö på marken var inte tillräcklig. Inte heller kunde någon ordentlig behandlingsjournal för djuren visas upp.

När länsstyrelsen återvände till gården den 25 oktober hade vissa anmärkningar åtgärdats men ett antal nya problem uppmärksammades vid uppföljningskontrollen. Återigen var mängden strö inte tillräcklig för att djuren skulle kunna hålla sig rena och flera av mjölkkorna som var uppbundna var inte ordentligt rena. En 10 månader gammal tjur var uppbunden i ett aveltjursbås och i vissa ensamboxar för kalvar vistades det vid kontrollen kalvar som var för stora. 

Vid samtal med ägaren uppgav denne att hen inte visste att det var otillåtet att binda upp djur av hankön. Personen uppgav även att strömängden direkt skulle ökas och att kalvarna ska säljas inom kort. 

Innan länsstyrelsen beslutar kring om föreläggande behövs för att bättra på djurhållningen ges djurägaren återigen möjlighet att yttra sig i ärendet, senast till den 25 november i år.  

Vid uppföljningskontrollen visade sig ytterligare problem tillkommit.
Vid uppföljningskontrollen visade sig ytterligare problem tillkommit.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om