Bristande kontroll och otydliga regler

Revisorernas granskning av fusket inom färdtjänsten är klar.
Det har skett felaktiga debiteringar inom färdtjänsten och kommunens kollektivtrafikavdelning kritiseras för bristande internkontroll.
Men nu lägger kommunen över hela kontrollansvaret på färdtjänstentreprenören Gute taxi. Inom en månad ska de ha granskat riktigheten i över 60 000 körningar.

Gotland2006-03-02 06:00
Det var för en månad sedan som GA kunde avslöja att Gute taxi sparkat ut en av sina underentreprenörer i färdtjänsten, sedan det visat sig att två chaufförer i detta bolag hade gjort sig skyldiga till fusk. Chaufförerna hade bland annat gång på gång lagt på extra ersättningar som de inte var berättigade till enligt färdtjänstavtalet. De hade också tagit ut full betalning från alla i bilen trots att det var en sambokad resa.
På kommunens kollektivtrafikavdelning hade man i flera månader känt till fusket och avstängningen, utan att gå till botten med frågan - och härifrån hade man inte heller rapporterat till förvaltningschefen att det fuskande bolaget var samma bolag som kommunen har ett annat mycket stort transportavtal med.
Efter GA:s artiklar vände sig tekniska förvaltningen till en revisionsfirma och bad dem att granska hur omfattande de felaktiga debiteringarna egentligen varit och vad man kan göra för att undvika fusk i färdtjänsten framöver.
I den revisionsrapport som nu ligger klar ger revisorerna inte något precist svar på frågan om hur stora summor som betalats ut på felaktiga grunder. Det är svårt att göra eftersom det finns en stor otydlighet i regelverket och kring hur reglerna ska tillämpas.

Otydliga kriterier
Eftersom revisionsrapporten inte är korrekturläst och fortfarande betecknas som ett arbetsmaterial får GA inte läsa hela rapporten, men förvaltningschefen Per Lindskog summerar innehållet:
- Kriterierna för hur man får ta ut särskilda ersättningar har varit otydliga, konstaterar han.
I syfte att få verksamheten i färdtjänsten flyta smidigt har man ruckat lite här och där på regelverket. Man har inte velat var alltför "fyrkantig", men följden har sedan blivit att villkoren för färdtjänsten i vissa fall har blivit otydliga och grumliga.

"Kanske inte fusk"
- I den dagliga verksamheten förutsätts att Gute taxi, Samres och kollektivtrafikavdelningen samarbetar för att lösa en mängd detaljfrågor för att verksamheten ska fungera, säger Per Lindskog.
Otydligheten i regelverket i i hur detta ska tillämpas gör att Per Lindskog fortfarande inte är beredd att ta ordet "fusk" i sin mun, trots att både Gute Taxi och chefen för de fuskande chaufförerna har medgett att det är fusk det handlar om.
- Det har begåtts fel, men det behöver inte vara fusk. För att man ska kunna säga att det är fusk så måste det finnas en avsikt.

Interna brister
Revisorerna slår också ned på bristerna i kommunens internkontroll:
"Vi anser att det råder bristande intern kontroll inom kollektivtrafikavdelningen vad gäller granskning av faktureringsunderlagen genererade från Gute Taxi. Både avseende färdtjänst och sjukresor anser vi inte att de kontroller som utförs är tillräckliga", skriver man i rapporten.
Per Lindskog håller med om att internkontrollen har varit bristfällig, men han hävdar att detta beror på att redovisningen över färdtjänsten är mycket omfattande och därmed svår att överblicka:
- Det är lätt att säga att vi ska utöka vår interna kontroll, men det kan vi inte göra utan en dramatisk utökning av resurserna. Det går inte att detaljgranska listorna över alla färdtjänstkörningar.
För att det i framtiden ska bli möjligt att kontrollera om färdtjänst-körningarna debiteras på ett korrekt sätt rekommenderar revisorerna att kommunen inför ett helt nytt faktureringssystem, så kallad "omvänd fakturering".
Det innebär i korthet att fakturan blir klar i samma stund som beställningen skickas ut. Innan resan har påbörjats är det klart hur många kilometer föraren ska få betalt för och vilka extra tillägg som ska betalas ut.

Revisors rekommendation
Revisorerna rekommenderar tekniska förvaltningen att införa detta system och Per Lindskog håller med dem:
- Vi har länge vetat om att det var medlet för att få en bättre kontroll och vi har diskuterat att införa detta.
Revisorerna har fler anmärkningar på färdtjänstverksamheten. Man påpekar att Gute taxi många gånger frångått den planering för resorna som kommer från beställningscentralen Samres i Eskilstuna. Konflikten är inte ny.
På Gute taxi menar man att Samres planering inte tar hänsyn till var den närmaste bilen finns och i revisionsrapporten konstaterar revisorerna att det många gånger saknas beställningsunderlag till resorna, just för att man inte har följt beställningscentralens planering.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om