Bristande iskunskaper hos många gotlänningar
Som ni vet har isarna lagt sig sedan en tid i de gotländska havsvikarna. Detta är ovanligt på Gotland. Tord Thuresson, Svenska Livräddningssällskapet (SLS), Gotland, vill varna gotlänningarna och tycker att det är viktigt med isvettkunskaper när det gäller att förebygga olyckor på de isarna.
Vi har inte den is-kulturen så det brukar bli mer vind för våg när gotlänningar ger sig ut på isarna. Man tänker kanske inte på att de kunskaper som krävs ska sitta i ryggmärgen om olyckan är framme och det är viktigt att ha utrustning med sig, säger Tord Thuresson.
Thuresson påpekar att det finns tre basledord att tänka på innan men går ut på isarna och det är: kunskap, utrustning och sällskap. Kunskap om att "isen lever" och kan ändra sig timma för timma och meter till meter.
<span class=MR>Torra kläder i plastpåsar</span>
Utrustning är naturligtvis isdubbar men även ispik och kastlina. Thuresson påpekar att man längst med i ryggsäcken ska placera torra kläder i dubbla plastpåsar. De tillslutna plastpåsarna får flytkraft när man hamnar i vattnet och kan hjälpa personen att hålla sig flytande. I ryggsäcken ska man även ha en kastlina som är fäst i ryggsäcksremmen som kopplas fast framtill runt midjan.
Kastlinan är bra att kasta såväl för den som hamnat i vaken som för att undsätta en kompis som har trampat igenom.
Sällskap är viktigt om man tar en tur på isen. Någon som kan hjälpa till om man hamnat i vattnet och som kan kalla på hjälp om så skulle behövas.
Man har inte många minuter att spela på om olyckan skulle vara framme. Kroppen blir snabbt avkyld i vattnet och kylan kan göra att man handlar irrationellt vilket försvårar räddningen.
Efter ett ofrivilligt dopp i fyragradigt vatten är det allra viktigaste att söka värme. Hålla sig i rörelse hela tiden och göra upp en eld.
Med bra utrustning och sällskap behöver det inte bli så dramatsikt trots att det är kallt både i vatten och luft. Thuresson berättar om en livräddningsövning i Östersund i 25 minusgrader. Deltagarna tog sig upp ur en isvak och fick snabbt på sig torra kläder igen.
Det gick faktiskt väldigt bra trots kylan. Den tjugo meter långa säkerhetslinan frös till en lång stång och vi fick knäcka den över knäet efteråt, berättar Tord Thuresson.
<span class=MR>Termos med varm dryck</span>
Med tanke på kylan är det bra att ha med sig en termos med varm dryck.
På Gotland är det mest vanligt att isar i kalkbrott och grustag fryser till. Det är sötvatten och det brukar bli starkare isar än när salt havsvatten fryser till.
Havsis är alltid svagare, påpekar Tord Thuresson.
I SLS broschyr "Bli vän med isen" kan man läsa hur man ska förfara om olyckan är framme: Du ska sträva efter att andas lugnt eftersom det hjälper en att tänka klart. Du ska försöka slappna av, ligga stilla och hålla sig i iskanten innan du vänder sig mot det håll varifrån du kom, där håller isen bäst. Du lossar isdubbarna med handskarna på, utan handskar blir händerna fort stela. Du ropar eller visslar på hjälp eftersom det är svårt att ta sig upp utan hjälp. Slå dig tillbaka till is som håller att ta sig upp på.
Arbeta långt fram med isdubbars och hjälp till med bensimtag.
Hasa eller kryp till säker is.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!