Småföretagsbarometern, en enkätundersökning som gjorts årligen sedan 1985 av Företagarna och Swedbank, beskriver hur de tillfrågade upplever sin situation och som redovisas i nettotal.
Anställda
- Den omfattar industri- och serviceföretag med upp till 49 anställda, vilket är stort med gotländska mått mätt, konstaterar Claes Nilsson, rådgivare på Swedbank.
De senaste åren har barometern noterat en i jämförelse med riket högre tillväxt och utveckling vid öns småföretag.
Konjunkturen
Nu upplevs en dämpning av konjunkturen på ön.
Konjunkturläget på ön bedöms ligga något under riket, men de gotländska småföretagarna är optimistiska och tror på ökad tillväxt.
- Det är positivt för framtiden, kommenterar Christer Malmqvist, ordförande i Företagarna Gotland.
Samverkan, gemensam marknadsföring och specialiserade nätverk anges som faktorer för framgång. Att få tag i lämplig arbetskraft ses som det största hindret för expansion bland småföretagarna på Gotland.
- Det krävs spetskompetens som inte finns på ön, stor flexibilitet, stort engagemang och vikten av att förstå värdet i att jobba i ett litet team, kommenterar Christer Malmqvist.
Medarbetare
- Vad som behövs är kompletta medarbetare med både spetskompetens och bredd. Rekrytering måste ske utanför ön och frågan vad som attraherar på Gotland för att någon ska flytta hit, kanske från en lågskattekommun på fastlandet, säger Lennart Blom som arbetar med kompetensfrågor i regionen.
Bostad, barnomsorg, kommunikationer och möjlighet för båda vuxna i en familj att få ett jobb kan vara hinder för efterfrågad arbetskraft att flytta till ön.