De stora färjorna körs redan i dag på olja med låg svavelhalt, 0,5 procent, så när kraven skärptes förra året påverkades inte gotlandstrafiken.
1 januari 2015 skärps kraven ytterligare. Fartyg i Östersjön får inte släppa ut mer än 0,1 procent svavel.
Den sänkningen klarar inte Destination Gotland utan att byta bränsle. Tjockoljan måste ersättas med diesel (som de mindre färjorna redan använder).
Dyrt bränsle
Innan Rikstrafiken lades ned förra året räknade man ut att gotlandstrafiken skulle bli minst 60 miljoner kronor dyrare. Man föreslog att Trafikverket från och med 2015 ökar anslaget till trafiken med 100 miljoner kronor.
Med dagens prisskillnad mellan olja och diesel är 60 miljoner kronor lågt räknat.
- För närvarande är dieseln 1 500- 2 000 kronor dyrare per ton, berättar Gotlandsbolagets tekniska chef Ulf Nilsson.
Det innebär att bränslebytet kommer att kosta 80-100 miljoner kronor, räknat med dagens pris. Hur det ser ut om tre år är osäkert.
- Ingen kan i dag beräkna vad dieseln kostar 2015. Efterfrågan kommer att öka. Priset kan bli vad som helst, det enda vi fått besked om är att dieseln räcker, säger Ulf Nilsson.
Sjöfartsverket har analyserat hur näringslivet påverkas. Flera organisationer, bland dem Sveriges redareförening, har skrivit till regeringen och krävt att reglerna inte införs. I utredningen ingick färjelinjen Stockholm-Åbo som ett exempel. Kostnaden stiger med 41 miljoner kronor, räknat med 2009 års priser. Det är en anledning till att Viking Line beställt en gasdriven färja som sätts i trafik på linjen 2013.
- Vi har också ett framtidskoncept med gasdrift. Från det att beslut tas tar det tre år att bygga och få en sådan färja i drift. Men vi vet ju ännu inte om vi ansvarar för trafiken 2015, säger Ulf Nilsson.
Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) har lovat att regeringen ska göra allt för att införandet skjuts upp. Gränsvärdena för Östersjön blir hårdare än i övriga EU, och det tycker hon snedvrider konkurrensen.
Mer tid
Hennes utspel välkomnas av Gotlandsbolagets vd Jan-Erik Nilsson. Skjuts införandet upp får rederiet mer tid att ställa om till andra bränslen.
Men inom regeringen råder det delade meningar.
Miljöminister Andreas Carlgren (C) tycker de skärpta kraven är bra, och sa i Ekot i går att det är hans departement som ansvarar för frågan.
- Regeringens uppfattning är att vi under lång tid har arbetat för de här reglerna och vi räknar naturligtvis med att genomföra dem, sa miljöministern.
Beslutet att sänka gränsen för svavelutsläpp togs av FN:s sjöfartsorgan IMO (International maritime organization) 2008.
I juli i år tog EU-kommissionen initiativ för att EU-länderna ska följa beslutet. Vinsterna för folkhälsan överstiger vida de ökade kostnaderna, hävdar kommissionen.