Brandfaran extremt stor

Just nu råder det stor risk för mark- och skogsbrand på Gotland.Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, placerar stora delar av ön i den högsta riskgruppen.- Just nu är risken på max, säger Elin Torstensson, meteorolog på SMHI.

Västerhejde. Vid 15-tiden i går bekämpade brandkåren från Visby en markbrand i området.

Västerhejde. Vid 15-tiden i går bekämpade brandkåren från Visby en markbrand i området.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2010-04-27 04:00
Brandkåren räknar med att få mycket att göra den närmaste tiden. Just nu är riksken för markbränder mycket stor. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har tagit fram prognoser i samarbete med SMHI och de placerar stora delar av Gotland i den högsta riskgruppen, resten av ön hamnar i den näst högsta riskgruppen.
- Vi åker säkert på 15 till 20 markbränder i veckan just nu och räknar med att det kommer fortsätta så här ett tag till, säger brandmästare Henrik Johansson.

Fjolårsgräs tar lätt eld
De förhållanden som råder i skog och mark just nu är idealiska - för brand.
- Fjolårets gräs som är dött ligger kvar och är så pass torrt att det lätt tar eld. Samtidigt har årets gräs ännu inte börjat komma upp, vilket skulle kunna dämpa brandrisken, säger Elin Torstensson på SMHI.

Kan starta på nytt
Förhållandena ökar också risken för att bränder sprider sig och bränder som släckts kan starta på nytt.
- Glöd kan ligga kvar i månader under markytan. Den behöver inte så mycket syre, så elden kan ta sig och flamma upp igen. Vi har kommit tillbaka till många platser där vi släckt markbränder tidigare, säger Henrik Johansson.
Väderleksprognoserna talar om fortsatt uppehållsväder och värme, vilket innebär ytterligare brandrisk.
- Det ser inte ut som att det ska komma några större mängder nederbörd före helgen. Under natten mellan onsdag och torsdag väntas ett lågtrycksområde komma in över Gotland. Det kan ge omkring fem millimeter regn, men till helgen tror vi på temperaturer upp emot 15 grader och uppehållsväder, säger Elin Torstensson.
Brandmästare Henrik Johansson har ett tydligt råd.
- Elda så lite som möjligt.
De som trots allt ska elda rekommenderas att vara försiktiga.
- Se till att ha vatten framme vid elden. Helst trädgårdsslangen och inte bara en hink. Det kan också vara bra med en räfsa eller liknande för att kratta bort glöd. Framför allt är det viktigt att ha en mobiltelefon tillgänglig och att observera elden, lämna inte heller platsen.
Under gårdagen bekämpade brandkåren två gräsbränder. I Västerhejde utanför Visby släcktes en mindre brand vid 15-tiden. Två timmar tidigare brann cirka 5 000 kvadratmeter vid Norrlanda på mellersta Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om