Gotlandsbolagets årsredovisning för 2011 visar ett plusresultat på 70 miljoner kronor. Det är en minskning med 39 miljoner jämfört med året innan, men hos rederiet är man ändå nöjd med resultatet.
- Vi sålde tre fartyg med en planenlig förlust. Om man bortser från det är resultatet faktiskt bättre än året innan, säger vd Håkan Johansson.
- Det är naturligtvis något vi är glada över eftersom rederibranschen haft tuffa år, både 2010 och 2011 har inneburit stora utmaningar.
Främst är det på tankersidan som problemen varit störst. Men där har rederiet hopp om framtiden, de senaste prognoserna visar på en svag men ändå tydlig tillväxt.
- Vi ser att det finns intjäningsmöjligheter, det har försiktigt återhämtat sig, säger Håkan Johansson.
Negativt trendbrott
För gotlänningarna är det naturligtvis trafiken till och från ön som är av störst intresse. Fjolåret innebar ett negativt trendbrott, tolv rekordår vad gäller passagerartrafiken blev till slut ett minus med 2,6 procent jämfört med 2010.
- Det har varit en oavbruten tillväxt under lång tid, och om man inte bara jämför med 2010 har utvecklingen varit väldigt bra. 2011 var det dessutom en del faktorer som spelade in, bland annat att det var färre storhelger på våren och ganska mycket regn under vecka 29 som kanske gjorde att en del spontanresor uteblev, säger Håkan Johansson.
Prisfrågan känslig
Men han medger också att prisfrågan är ett känsligt ämne. Gotlandsbolaget rycker inte på axlarna åt den pågående debatten om färjepriserna.
- Vi gör vad vi kan för att påverka saker som ligger inom vårt område, men oljepriset hör inte till dem. Där är det världspolitik, och den styr vi inte över.
Som avtalet ser ut nu och fram till 2017 ska rederiet och staten dela på de ökade kostnaderna för drivmedel. I praktiken innebär det att en biljett till Gotland blir avsevärt mycket dyrare om priset på råolja skjuter i höjden. Det är en utveckling som inte gynnar Gotland, och alltså inte heller Gotlandsbolaget som noga följer med i debatten och den intensiva lobbyverksamhet som pågår just nu gentemot regering och Trafikverket.
- Vår roll är att informera och upplysa om olika scenarion och vilka möjligheter som finns för resandet i framtiden. Bland annat. Politiken håller vi oss utanför, men vi delar med oss av den kunskap vi har, säger Håkan Johansson.